biznis
0

Azijski indeksi u padu treći dan zaredom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Na azijskim berzama je i danas nastavljen pad cijena dionica, jer su sve žešći protivrežimski protesti u Libiji jučer izazvali oštar pad vodećih indeksa na Wall Streetu.

Cijene dionica na azijskim berzama slabe već treći dan zaredom, jer se ulagači plaše poremećaja u snabdijevanju naftom zbog sve žešćih protesta u Libiji i drugim zemljama sjeverne Afrike i Bliskog istoka.

Terminska cijena nafte na berzi u New Yorku porasla je jutros u elektroničkom trgovanju daljnjih 30-ak centi, na 95,72 dolara po barelu, novu najviši nivo od oktobra 2008. godine, prenose agencije.

Uz to, politički nemiri navode ulagače na povlačenje iz rizičnijih ulaganja, a loše je na azijske berze djelovao i jučerašnji najveći dnevni pad cijena dionica na Wall Streetu od augusta prošle godine.

Regionalni azijsko-pacifički indeks MSCI dan je završio 0,1 posto u crvenom na 137,11 bodova. Japanski indeks Nikkei 225 je oslabio 0,80 posto, hongkonški Hang Seng je skliznuo 0,36, dok je kineski CSI 300 bio na dobitku 0,35 posto. Južnokorejski indeks Kospi se spustio 0,42 posto.

Na najvećim evropskim berzama indeksi danas bilježe korekciju. Londonski indeks FTSE 100 trenutno je u minusu 0,51 posto, frankfurtski se DAX spustio 0,20, a pariški je CAC 40 u crvenom 0,17 posto.