biznis
0

Azijske berze u crvenom drugi dan zaredom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Na većini azijskih berzi cijene su dionica i jutros, drugi dan zaredom pale, što je posljedica jučerašnjeg oštrog pada na Wall Streetu i Šangajskoj berzi, kao i strahovanja ulagača da oporavak gospodarstava neće biti tako brz kao što su se nadali, prenose svjetske agencije.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks do 8 sati pao 0,5 posto, dok su u Hong Kongu cijene dionica oslabile 0,3 posto.

Nakon jučerašnjeg pada od 5,8 posto, vodeći indeks na berzi u Šangaju oslabio je jutros daljnjih 1 posto, dok su cijene dionica u Tajvanu pale više od 2, a u Indoneziji više od 3 posto.

I na većini ostalih azijskih berzi cijene su dionica pale, pa je oko 8 sati MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio na gubitku 0,8 posto, nakon što je jučer potonuo 3,7 posto, što je njegov najveći dnevni pad još od kraja marta.

Ulagače na azijskim berzama ponajviše je zabrinuo jučerašnji pad cijena dionica na Wall Streetu za više od 2 posto, što je njihov najveći dnevni pad u sedam sedmica, jer podaci o potrošnji u SAD-u ne najavljuju brzi oporavak američkog gospodarstva.

Uz to, ulagači se plaše da kineska vlada polako napušta politiku jeftinog novca, što bi moglo usporiti rast trećeg najvećeg svjetskog gospodarstva koje je dosad pokazivalo veliku otpornost na recesiju u svijetu.

Većina analitičara smatra da su posljednjih mjeseci cijene dionica previše porasle, na nekim berzama i više od 60 posto, u odnosu na gospodarske fundamente. Stoga očekuju nastavak korekcije cijena dionica.

"Povijest nam govori da bi nakon tako snažnog rasta, kakav je zabilježen u drugom tromjesečju, cijene dionica trebale pasti. Teško je reći gdje je njihova donja razina, no mislim da je znatno ispod sadašnje. Ovo, doduše, jest tržište bikova, ali pokrenuto golemom likvidnošću, a ne valuacijama", kaže Mark Matthews, strateg u firmi Fox-Pitt Kelton u Hong Kongu.

Na valutnim je tržištima jutros američka valuta blago ojačala. Njezin tečaj u odnosu na japansku valutu porastao je s jučerašnjih 94,60 na 94,92 jena. Cijena eura pala je, pak, prema američkoj valuti s jučerašnjih 1,4152 na 1,4114 dolara.