biznis
0

Azijske berze tonu za Wall Streetom

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Slabljenje japanskog izvoza i loši poslovni rezultati kompanija novi su pokazatelji slabljenja svjetskog gospodarstva, zbog čega su jutros snažno pale cijene dionica na azijskim berzama.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros u prvim satima trgovanja potonuo više od 4 posto, a za toliko su pale i cijene dionica u Hong Kongu. Najviše su, više od 8 posto, jutros pale cijene dionica u Južnoj Koreji, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, trenutno u minusu oko 5,5 posto, pa se kreće na najnižim nivoima od oktobra 2004. godine.

Centralna banka Novog Zelanda pokušala je smiriti tamošnje tržište smanjenjem ključne kamatne stope za cijeli postotni bod, na 6,5 posto. Unatoč tako oštrom rezu cijene novca, cijene novozelandskih dionica potonule su jutros više od 3 posto.

Centralna banka objasnila je taj potez pokušajem da se potakne rast novozelandskog gospodarstva u kriznim uvjetima na svjetskom tržištu i smanje kamate na hipotekarne kredite, što bi građanima olakšalo otplatu kreditnih rata. No, analitičari smatraju da se radi o očajničkom potezu, s obzirom da se inflacija u Novom Zelandu kreće na najvišim nivoima u 18 godina, iznad 5 posto, što je znatno iznad ciljanog nivoa inflacije od 3 posto.

U tim uvjetima, kamate se u uobičajenim okolnostima ne smanjuju, kažu analitičari.

Ulagače na azijskim berzama uznemirio je i podatak da je rast japanskog izvoza u septembru iznosio samo 1,5 posto, što je znatno manje od očekivanja analitičara.

Pritom je izvoz u SAD pao već 13. mjesec zaredom, dok je izvoz u Evropsku uniju pao već četvrti put u pet mjeseci. To ukazuje da je drugo po veličini svjetsko gospodarstvo suočeno s recesijom, ali i da slabi potražnja u Evropi i SAD-u.

Pada i izvoz drugih azijskih zemalja, što pogađa najveće tamošnje kompanije, koje su izrazito usmjerene na izvoz, od južnokorejskog Samsunga, do japanskih Canona ili Sonyja, prenose agencije.