biznis
0

Avioni Boeing 787 ostaju prizemljeni u Japanu do kraja maja

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Avioni Boeing 787 japanske zrakoplovne kompanije All Nippon Airways (ANA) ostat će prizemljeni do kraja maja, objavila je u ponedjeljak ta kompanija, koja će zbog ove odluke morati otkazati oko 1.700 letova tokom aprila i maja.

Svih 50 Boeingovih 787 Dreamlinera u komercijalnoj upotrebi prizemljeno je u januaru nakon prisilnog slijetanja letjelice japanske kompanije All Nippon Airways zbog pregrijavanja baterija.

Novo otkazivanje letova ANA-e, koja ima 17 Boeinga 787 Dreamlinera - što je trećina svjetske flote tih aviona, obuhvatit će i takozvanu "zlatnu sedmicu", niz japanskih praznika krajem aprila i početkom maja. ANA je dosad otkazala 3.601 let Dreamlinera, od čega je 939 međunarodnih.

U Sjedinjenim Državama Boeing je u petak Saveznoj upravi za zrakoplovstvo (FAA) predstavio rješenje koje bi moglo dovesti do ukidanja zabrane leta za te avione.

Prema izvještajima iz medija, baterije koje su se u nekoliko slučajeva pregrijale, mogle bi biti stavljene u kutije sa posebnom izolacijom kako bi se izbjeglo moguće širenje topline u slučaju kvara.

FAA je saopćila da će dobro proučiti Boeingov prijedlog.

"Sigurnost putnika je naš glavni prioritet i nećemo dopustiti da 787 ponovno leti sve dok ne budemo uvjereni da je pronađeno rješenje za rizik od otkazivanja baterije", kaže se u saopćenju.

Čak i ako FAA prihvati ovo rješenje, do izdavanja ponovne dozvole vjerovatno će proći dosta vremena.

Boeing je zaustavio isporuke tih aviona naručiteljima, ali ih i dalje proizvodi po pet svakog mjeseca.