Zbog finansijskih problema
0

Aviokompanija Malev zatvorila vrata nakon 66 godina

SRNA
Mađarski nacionalni avioprijevoznik Malev prestao je postojati poslije 66 godina rada, pošto kompanija nije mogla prevazići finansijske probleme.

"Jutros od 5.00 sati, nakon 66 godina skoro neprestanog rada, Malev više ne leti", navodi se u saopštenju.

   Ovakav rasplet uslijedio je nakon što je Evropska komisija naredila kompaniji da vrati novčanu pomoć od 130 miliona eura, koju je dobila od države od 2007. do 2010. godine, prenio je BBC.

   To je iznos ravan ukupnom prihodu Maleva u 2010. godini.

   "Uprkos najboljem interesu, vlasnik više ne može finansirati rad ovog avioprijevoznika zbog negativne odluke Evropske komisije", saopštila je mađarska kompanija.

   Malev zapošljava 2.600 ljudi i pokriva skoro polovinu saobraćaja sa budimpeštanskog aerodroma Ferenc Liszt. Kompanija je iznajmljivala 22 putnička aviona i letjela je u okviru saveza sa kompanijama American airlines i British airways.

   Kompanija je u 2010. godini poslovala sa gubitkom od oko 85 miliona eura.
   Direktor Maleva, Lorant Limburger, je izjavio da su zahtjevi za isplate, koje su dostavili dobavljači, direktno uzrokovali propast kompanije.

   Premijer Viktor Orban je na državnom radiju izjavio da su dva aviona mađarske kompanije ostala u inozemstvu, jedan u Tel Avivu, a drugi u Republici Irskoj.

   On je dodao da postoji mogućnost da Malev ponovo počne raditi ukoliko kompanija bude rasterećena starih dugova.

   Za danas su bila planirana 64 Malevova leta iz Budimpešte.