Iz više razloga
18

Avdagić: Doći će do poskupljenja hrane u BiH

FENA
Mehmed Avdagić
Mehmed Avdagić
Predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji, vodoprivredi, ugostiteljstvu, turizmu i trgovini (PPDIVUT) BiH Mehmed Avdagić smatra da je više razloga zbog kojih će u narednom periodu doći do poskupljenja poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u BiH.

U izjavi za Fenu, Avdagić je kazao da raspolaže informacijama s terena kako na prostoru BiH, tako i iz zemalja okruženja.

"Jedan od tih razloga je suša, s obzirom na to da države u okruženju od kojih BiH otkupljuje pšenicu imaju slabiji rod čak do 50 posto, a procjene su da će i znatno manji rod kukuruza biti u odnosu na prošlu godinu. To znači da će i u Hrvatskoj i Srbiji doći do poskupljenja tih kultura što će se odraziti i na nas i poskupljenje pšenice će sigurno biti veće od 20 posto", kazao je Avdagić.

U BiH, kako je ocijenio, ni robne rezerve nisu zadovoljavajuće da mogu "uskočiti" i na tržište plasirati određene količine poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, što se može smatrati drugim razlogom za poskupljenje hrane.

"Suša će doprinijeti poskupljenju električne energije, što će opet biti dodatni impuls za poskupljenje cijena. Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda skočit će zbog nedostatka stočne hrane, a povrće će se uvoziti i bit će znatno skuplje jer nije bilo ni redovnih poljoprivrednih podsticaja. Na tako nešto već treba upozoriti građane, s obzirom na to da su u toku godišnji odmori, pa da previše ne troše novca, jer će se, zasigurno, susresti s talasom poskupljena", kazao je Avdagić za Fenu.

U nekim segmentima to poskupljenje, smatra on, će biti i neopravdano, jer nemamo dovoljnu kontrolu inspekcija.

Dodao je da ukupnom poskupljenju svakako doprinosi i politička situacija u državi jer "daje negativan impuls ekonomskom stanju".