biznis
0

Austrijski istražitelji o Hypo banci najavili nova hapšenja

FENA
Predstavnici istražne komisije Koruškog parlamenta za rješavanje afere Hypo banke Rolf Holub i Peter Pilz izjavili su danas kako istraga koju provode ima političku pozadinu te su, nakon nedavnog hapšenja bivšeg direktora Hypo Alpe-Adria banke Wolfganga Kulterera, za sljedeću sedmicu najavili nova hapšenja ne rekavši o kome je riječ i gdje bi se trebala dogoditi.

"Hypo banka ima osam milijardi eura sumnjivih nenaplaćenih zajmova u 12 zemalja, od toga smo u Hrvatskoj otkrili više stotina miliona eura", kazao je predsjednik komisije Rolf Holub na današnjoj konferenciji za novinare u Puli.

Dodao je kako je to zapravo razlog zbog kojeg traže vezu između političara i bankara u svim državama gdje je banka poslovala. Po njegovim riječima posebno traže odgovor na pitanje jesu li novcem izvučenim iz banke finansirane političke stranke. Stoga je predložio hrvatskoj strani da osnuje sličnu komisiju koja će istražiti ulogu hrvatskih političara.

Holub je novinare izvijestio kako su jučer članovi komisije obišli projekt Skiper u Savudriji, bivši PIK-ov podrum u Umagu te novigradsku marinu, a danas je posjetiti Dragoneru te zemljište u vlasništvu Ivića Pašalića udaljeno oko pet kilometara.

Odgovarajući na novinarsko pitanje Holub je kazao kako istarski župan Ivan Jakovčić, koji će uskoro svjedočiti u Klagenfurtu, nije pod istragom.

Zastupnik u austrijskom parlamentu i član komisije Peter Pilz istaknuo je kako će nakon prikupljanja svih obavijesti do kojih mogu doći najvjerovatnije sredinom sljedeće godine početi parlamentarna istraga u Austriji koja će se usredotočiti na ilegalnu prodaju oružja Hrvatskoj i račune Vladimira Zagorca, pljačku istarskog zemljišta te način na koji je ukraden novac iz Hypo banke.

"Upitne su dvije milijarde eura s tajnih računa u Austriji koji su preko Hypo banke vraćeni u Hrvatsku za jeftinu kupovinu zemljišta", rekao je Pilz. Dodao je da početak njihove istrage, kako su rekli, seže u 1992. kad je Hrvatska preko Austrije nabavljala najveći dio oružja za odbranu zemlje. Po njihovim izjavama sama istraga ide u dva smjera: jedan se bavi time ko je od austrijskih i hrvatskih političara sudjelovao u uvozu oružja u Hrvatsku, a u drugom treba istražiti poslovanje Hypo banke u Austriji i Hrvatskoj.

Po njihovim podacima, od ilegalne prodaje oružja raznim su kanalima u Austriju stigle dvije milijarde eura, a taj je novac bio položen na tajnim računima u Austriji.

"Novac je potom preko Hypo banke vraćen u Hrvatsku, a njime su se kupovala jeftina zemljišta, među ostalim i ona u Istri. Vojne službe u Beču raspolažu dokumentacijom iz 2001. u kojoj se kao ključne osobe ponovno spominju Franjo Tuđman, Vladimir Zagorec, ali i deset drugih hrvatskih političara. To sve moramo istražiti", rekao je Pilz, ne želeći otkriti o kojim je političarima riječ.