Interesantno tržište
0

Austrijska preduzeća otkrivaju Kosovo

FENA
Austrijska preduzeća otkrivaju Kosovo kao interesantno tržište, ocjenjuje danas bečki dnevnik "Kurir".

U osiguravajućoj kući "Unika" (Uniqa), koja je na Kosovu od 2006., ističu da je tržište još malo, ali da su interesantni struktura stanovništva i pespektiva budućnosti.

"U mladoj državi Kosovo, gdje 30 posto stanovništva dnevno zarađuje po jedan euro, ljudi osiguravaju ono što moraju, a to su automobili. Za ovu godinu, 91 posto tržišta osiguranja u vrijednosti od 50 miliona eura su obavezna osiguranja za kola", naglasio je član uprave "Unike" Andreas Brandšteter.

U predstavništvu "Unike" u Prištini radi 56 saradnika i 40 prodavaca, dok trenutno na Kosovu ima 33.000 klijenata.

Na pitanje da li korupcija otežava poslovanje, Brandšteter je kazao da se njegova kompanija na Kosovu s tim fenomenom suočava mnogo manje nego u drugim istočnoevropskim zemljama, koje su članice EU. Ističući da veliku nadu polaže i u misiju Euleks, on je kazao da očekuje "da će uskoro biti operativna".

"Na Kosovu postoji veliki potencijal. Austrijske firme mogu mnogo da urade. Potrebni su izgradnja ulica i šina, izgradnja u energetskom sektoru, kao i snabdijevanju vodom i uklanjanju otpadnih voda, potrebne su investicije", objasnio je šef kancelarije za koordinaciju tehničke saradnje pri Ambasadi Austrije u Prištini Andreas Fric.

On je istaknuo da 18 elektrana treba da bude izgrađeno kao doprinos alternativnom snabdijevanju energije, za šta će tender biti raspisan narednih mjeseci.

Austrija u okviru Agencije za pomoć u razvoju (ADA) podstiče partnerstvo s kosovskim preduzećima. Trenutno postoji osam takvih aranžmana u poljoprivredi, izradi računarskih programa i vodosnabdijevanja.

Kao prepreku za veće investicije, austrijski ekspert naveo je nedovolju pravnu sigurnost i nedostatke u administraciji.

"Moguće je osnovati preduzeće za samo dva sata putem Interneta, ali kod pravnog spora mora se čekati dvije godine samo na termin za suđenje", rekao je Fric.