Hypo Alpe Adria banka
0

Austrijanci još nisu kontaktirali Tužilaštvo BiH

SRNA
Tužilaštvo BiH potvrdilo je da tu instituciju još nisu kontaktirali pravosudni organi Austrije u vezi sa istragom poslovanja Hypo Alpe Adria banke u BiH.

U Hypo grupaciji je povodom hapšenja bivšeg predsjednika Upravnog odbora te banke Qolfganga Kulterera zbog pronevjera u BiH, Hrvatskoj i Srbiji, istaknuto da podržavaju sve istrage, te da je Hypo Alpe Adria banka "čista od prošlosti".

"Banka nije uključena u ono što se sada dešava u vezi sa slučajem Kulterera, već samo u potpunosti podržava sve istrage koje su u toku", rečeno je "Nezavisnim novinama" u Hypo grupaciji, čije je sjedište u Klagenfurtu u Austriji.

U Hypo Alpe Adria banci ističu da istražne radnje, koje su u toku, neće imati nikakvog uticaja na njen rad.

"U našem i interesu naših klijenata jeste da se sve radnje iz prošlosti istraže preko sudova. Banka će se koncentrisati na to da ostanemo na što boljoj poziciji na tržištu jugoistočne Evrope", rečeno je u Hypo grupaciji u Klagenfurtu.

Aferu "Hypo" austrijski mediji opisuju kao najveći bankarski skandal u toj zemlji svih vremena, a pronevjere sa kojima se povezuje Kulterer odnose se na poslovanje grupacije u Hrvatskoj, Srbiji i BiH. Prema austrijskim medijima, upravo je Kulterer proširio poslovanje grupacije na Balkan, uglavnom, kako se za sada samo sumnja, kroz odobravanje visokorizičnih kredita zbog kojih je postao predmet istrage.

Osim toga, mediji su izvještavali i o vezi koju je ta austrijska grupacija imala tokom ratova u bivšoj Jugoslaviji sa raznim trgovcima oružjem, koji su, kako se navodi, deponovali novac namijenjen za kupovinu oružja toj banci, a dio novca je, kako se sumnja, odlazio i na razne privatne račune.
Hipo Alpe Adria banka, za vrijeme Vlade koju je vodio lider PDP-a Mladen Ivanić, kupila je banjalučku Kristal banku po cijeni od jedan evro, zbog čega je Komisija za reviziju privatizacije RS krajem 2007. godine, pod sumnjom u počinjene nezakonitosti, izvještaj revizije o vrijednosti Kristal banke predala Okružnom tužilaštvu Banjaluka.

Bivši premijer RS Mladen Ivanić rekao je ranije da Vlada nije uradila procjenu vrijednosti Kristal banke, prodate Hypo Alpe Adria banci, koju ovih dana potresa afera u vezi sa poslovanjem u BiH i zemljama u regionu.

Uprkos tvrdnjama revizora da je Kristal banka prodata Hipo Alpe Ardia banci po nižoj vrijednosti od stvarne, Specijalno tužilaštvo RS prošle godine donijelo je naredbu o nesprovođenju istrage protiv Ivanića i drugih lica u vezi sa prodajom državnog kapitala u Kristal banci i još dvije banke.

Ivanićeva Vlada je odobrila 11. aprila 2002. godine vansudsko poravnanje između Kristal banke i Ministarstva finansija RS, a istog dana donesena je odluka o prodaji banke za jedan evro, što je kasnije i realizovano.