biznis
2

AT&T postigao dogovor o kupovini Time Warnera za 85,4 milijardi dolara

Klix.ba
Američki telekomunikacijski div AT&T nakon jučerašnje najave objavio je da će kupiti medijskog konglomerata Time Warnera za skoro 86 milijardi dolara.

Ovo je jedan od najvećih poslovnih poteza u ovoj godini, a kako prenose britanski mediji još uvijek se čeka na odborenje regulatora.

Medijski konglomerata Time Warnera vlasnika je kanala CNN i HBO i filmskog studija Warner Bross. Za razliku od predsjednika AT&T koji je opisao postizanje dogovora kao "savršeno poklapanje" kritičari su upozorila kako se radi o prevelikoj koncentraciji moći u medijima.

U saopćenju za javnost AT&T naveo je kako će ukupno isplatiti 85.4 milijarde dolara za dionice Time Warnera te da će posao biti završen do kraja 2017. godine.

Analitičari upozoravaju i da su dionice drugih medijskih kuća poput Discoverya, AMC-a, Netflix-a i CBS-a nedavno porasle jer se očekuje da bi sporazum mogao izazvati novi val preuzimanja i spajanja među medijima.

Kandidat republikanaca za predsjednika SAD-a Donald Trump kazao je da će ako pobijedio na izborima spriječiti spajanje AT&T i Time Warnera s obzirom na to da smatra kako se stvara "struktura moći" opasna za demokratiju.