biznis
0

Asocijacija turskih industrijalaca posjetiće VTK BiH

FENA
Vanjskotrgovinsku komoru BiH u petak, 15. juna posjetit će Asocijacija turskih industrijalaca (Tusiad) na čelu sa predsjednikom Upravnog odbora Tusiada Aykutom Ekenom.

U delegaciji Tusiada bit će članovi jedne od najvećih Holding grupa u Turskoj – "Sabanaci Holding“, kao i članica KOC holdinga "Gikon Furniture Industry and Trade Co. - drvna industrija i namještaj“ te članovi odbora AKG grupacije - kompanije koje se bave proizvodnjom izolacijskih i građevinskih materijala.

Te kompanije su zainteresirane za uvozno – izvozne poslove, a naročito zajednička ulaganja sa bh. firmama, prvenstveno u oblasti otvaranja poslovnih centara za tehničke proizvode, industriji namještaja i tekstila za domaćinstvo, građevinski materijal, te turizma.

Cilj ove posjete je identificirati mogućnosti za ulaganja i robne razmjene, radi uravnoteženja trenutnog debalansa u razmjeni između dvije zemlje.

Republika Turska je značajan trgovinski partner BiH, sa kojom naša zemlja ima potpisan ugovor o slobodnoj trgovini. Nažalost, primjena tog ugovora nije dosad rezultirala izbalansiranom razmjenom.

Ovom prilikom, akcent će biti stavljen upravo na značajnije prisustvo naših roba na turskom tržištu i ulaganja u BiH.

Nakon oficijelnog dijela bit će upriličeni bilateralni susreti bh. i turskih privrednika.