Društveno odgovorne firme
0

ASA i Prevent BH na konferenciji "Rio+20"

Klix.ba
Odgovorna preduzeća su komplementarna naporima vlade, ali nikad nisu zamjena za ono što vlast treba da uradi. Privrednici i država zajedničkim snagama mogu zajedno raditi na razvijanju i podsticanju društvene odgovornosti. ASA Holding i Prevent BH su jedine bh. kompanije koje su predstavile svoje dobre društveno odgovorne poslovne prakse na međunarodnoj konferenciji "Rio+20", održanoj u Rio De Janeiru, Brazil.

Konferencija Rio+20 je bio velika prilika za jačanje osjećaja zajedničke odgovornosti svih aktera: vlasti, kompanija, investitora, građana, potrošača, zaposlenika i obrazovnih institucija, kako bi se krenulo iz stanja mirovanja ka održivoj budućosti", kazala je Aida Daguda, direktorica Centra za promociju civilnog društva i predstavnica Mreže Globalnog sporazuma UN u BiH, u svom obraćanju na konferenciji za novinare održanoj u srijedu, u ASA grupaciji.

Učestvovala je u radu samita Rio+20, i to na Forumu o korporativnoj održivosti, te je predstavila dobre korporative društveno odgovorne prakse ASA Holdinga i Preventa BH.

"Potencijalnim investitorima predstavljamo pozitivna iskustva ASA i Prevent grupacija", ističe Vedran Peršić, rukovodilac korporativnih komunikacija ASA grupacije.

"Na ovaj način mi smo svojevrsna ulaznica za strane investitore na bh. tržište. Ove napore doživljamo kao odgovornost prema zajednici u kojoj djelujemo."

"Trebamo iskoristiti energiju sa ovog svjetskog skupa i podići korporativnu održivost na viši nivo. Svuda su potrebne kompanije koje stvaraju ne samo finansijsku, već i društvenu, okolišnu i etičku vrijednost. Mreža Globalnog sporazuma u BiH će se nastaviti baviti ovim pitanjima, okupljajući sve više preduzeća iz BiH, i doprinoseći dijalogu sa vlastima i sličnim mrežama u regionu. U tom smislu najavljujem objavljivanje prvog direktorija odgovornih praksi preduzeća u BiH narednog mjeseca, kao i učešće naših članica na Sastanku evropskih mreža Globalnog sporazuma koji će se održati u Beogradu u oktobru ove godine", istakla je Daguda.

Nakon trodnevnog samita na kojemu je učestvovalo preko 86 predsjednika država i vlada, predstavnici oko 188 zemalja konsenzusom su odobrili tekst na 53 stranice pod nazivom "Budućnost kakvu želimo".

Najvažnija odluka samita je postavljanje "Ciljeva održivog razvoja" (ODD), po ugledu na odluke UN-ova Milenijskog samita iz 2000. godine. Završni dokument Foruma o korporativnoj održivosti sadrži brojne preporuke vlastima o nekoliko prioritetnih pitanja koja se tiču energije, klime, vode, poljoprivrede, socijalnog razvoja, urbanizacije i finansija.