biznis
0

ArcelorMittal Zenica investira u zaštitu okoliša

FENA
Ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH Nevenko Herceg razgovarao je jučer u Sarajevu sa izaslanstvom korporacije ArcelorMittal iz Zenice koje su predvodili dopredsjednik Andre Bock i izvršni direktor M.K. Srinivasan, saopćeno je iz Ministarstva okoliša i turizma.

Tokom susreta razmijenjene su informacije o aktivnostima u postupku dobivanja okolišne dozvole i preuzetim obvezama operatera ArcelorMittala, sukladno mjerama i uvjetima te rokovima investiranja u dodatnu opremu za smanjenje emisija iz devet pogona korporacije kako je to propisano usvojenim planovima aktivnosti za pogone: Koksare, Aglomeracije, Visoke peći, BOF Čeličane, EAF 100t, Valjaonice, Kovačnice, Energetike i Prometa.

Izuzetak je industrijska deponija "Rača" za koju se plan aktivnosti nalazi u postupku odobravanja.

Izaslanstvo ArcelorMittala potvrdilo je spremnost korporacije da, bez obzira na trenutnu globalnu krizu i recesiju na svjetskom tržištu, ulaže u opremu za smanjenje zagađivanja iz navedenih pogona te time osigura pronalazak ravnoteže između zagađivanja i proizvodnje.

Također, zatraženo je razumijevanje i fleksibilnost u postupku realizacije preuzetih obveza iz planova aktivnosti, čime se neće narušiti krajnji rok za realizaciju projektiranja i instaliranja dodatnih postrojenja za smanjenje zagađenja zraka, voda i otpada kako bi se zadovoljio krajnji cilj, a to je remedijacija okoliša grada Zenice i zaštita zdravlja građana.

Ulaskom u velike projekte koji zahtijevaju znatne investicije kao što su odsumporavanje na koksnoj bateriji, na aglomeraciji, ArcelorMittal je iskazao želju da u ovoj i sljedećoj godini uloži sredstva za smanjenje prašine na oko 40 uređaja za otprašivanje.

U tom smislu bi trebali još jednom odrediti granice pojedinih parametara zagađivanja koje će se postići kada instaliraju tehničke uređaje/postrojenja prema okolišno projektiranim parametrima i ulaganjima u tu opremu planiranih cca 108.000.000 eura u narednih pet godina.

  • Federalno ministarstvo okoliša i turizma poduzet će sve mjere kako bi se smanjilo opterećenje na okoliš koje stvaraju postrojenja korporacije ArcelorMittala. To znači poduzimanje aktivnosti za smanjenje tih opterećenja na mjeru koju propisuju zakonski i podzakonski akti Federacije BiH, a da se pri tome ne ugrožavaju gospodarska i ekonomska opstojnost rada ove važne tvrtke. Razumijevanje prema globalnoj ekonomskoj krizi moramo imati. Međutim, ona nikako ne može biti opravdanje spram nebrige za okoliš i ugrožavanje života građana BiH, rekao je ministar Herceg.