biznis
0

"Arcelor" prihvatio poboljšanu ponudu "Mittala"

FENA
Evropski proizvođač čelika "Arselor" (Arcelor) pristao je na poboljšanu ponudu za preuzimanje od strane kompanije "Mital stil" (Mittal Steel) od 25,6 milijardi eura, pa će u sektoru čelika biti stvoren svjetski džin, tri puta veći od najbližeg rivala.

Poslije ogorčene petomjesečne bitke u kojoj su učestvovali indijski milijarder Lakšmi Mital, ruski oligarh Aleksej Mordašov i nekoliko evropskih vlada, direktor "Arselora" Jozef Kinš (Joseph Kinsć) je objavio da su članovi njegove uprave jednoglasno glasali da prihvate revidiranu ponudu "Mitala" u gotovini i akcijama, 10 odsto veću od prethodne, javile su svjetske agencije.

"Mital" i "Arselor" su već vodeći i drugi po veličini proizvođači čelika u svijetu, znatno ispred japanskog "Nipon stila" (Nippon).

Kombinovana kompanija, koja će se zvati "Arselor-Mital", sa sjedištem u Luksemburgu i sa 34.000 zaposlenih širom svijeta, proizvodit će oko 10 odsto ukupnih svjetskih isporuka čelika i ostvarivat će zajednički prihod od oko 55 milijardi eura.

Odluka, donijeta poslije devetosatnog sastanka 18 članova uprave, predstavlja preokret, jer je uprava do sada podržavala plan o integraciji s ruskom kompanijom "Severstalj", koju kontroliše magnat u sektoru čelika Aleksej Mordašov, u pokušaju da se otarasi "neprijateljske" ponude "Mitala".

Rastuće nezadovoljstvo akcionara "Arselora" zbog stepena kontrole koju bi "Severstalj" imao u novoj grupaciji primoralo je luksemburšku kompaniju da otvori vrata pregovorima s "Mitalom" o stvaranju globalnog lidera, s godišnjom proizvodnjom čelika većom od 100 miliona tona.

"Uvijek smo vjerovali da je predložena integracija u interesu svih akcionara. Oduševljeni smo što smo to postigli", izjavio je portparol "Mitala".

Osnivač "Mital stila" Lakšmi Mital, treći najbogatiji čovek na svijetu, bit će predsjednik nove grupacije, a Kinš direktor dok se iduće godine ne povuče u penziju.

Porodica Mital će u grupaciji imati udio od 43,4 odsto.

Iz ove borbe za preuzimanje "Arselora" Mordašov nije izašao praznih ruku, budući da će "Arselor" morati da plati "Severstalju" 130 miliona eura za raskidanje sporazuma o integraciji. "Severstalj", uz to, razmatra i pokretanje sudskog postupka.

"Veoma smo iznenađeni što nas uprava nije pozvala da razgovaramo o našoj revidiranoj ponudi, niti nam dala mogućnost da odgovorimo, kao što smo zahtijevali", navedeno je u saopćenju ruske kompanije.

"Arselor" je prošlog meseca predložio integraciju sa "Severstaljem" u okviru koje bi Mordašov kupio znatan manjinski udio u toj luksemburškoj grupaciji.

"Severstalj" je prošle sedmice poboljšao svoju prvobitnu ponudu od 13 milijardi eura za još dvije milijarde eura i pristao na udio od 25 odsto u kombinovanoj grupaciji.

"Mital" je za svoj plan preuzimanja "Arselora" već dobio odobrenje od agencije Evropske komisije za borbu protiv monopola.