biznis
0

Arcelor najavio razgovore s Mittalom oko plana ponude

FENA
Članovi rukovodstava čeličnih grupa Arcelor i Mittal Steel trebali bi se sastati uskoro kako bi raspravljali o poslovnom planu koji je podnio Mittal u okviru svoje ponude za Arcelor, saopćio je Arcelor u srijedu.

Arcelor je saopćio kako se njegovo razmatranje plana, koji je primio u petak, nastavlja ali da je ustanovio brojna pitanja.

"Arcelor predviđa da će se sastanak između predstavnika dva upravna tima kako bi raspravljali o poslovnom planu Mittal Steela desiti u narednim danima", navodi kompanija u saopćenju postavljenom na svom web siteu.

Arcelor, čije je sjedište u Luksemburgu, pokušava izbjeći Mittalovu ponudu kao neprijateljsku od januara. Ponuda je zvanično lansirana 18. maja i sada se procjenjuje na 25 milijardi eura (32 milijarde dolara).

Arcelor je 26. maja objavio planove kupovine ruskog proizvođača čelika Severstala u ugovoru koji bi dao Severstalu 3,8 posto dionica u evropskoj grupi. Analitičari industrije čelika saopćili su kako bi ujedinjenje Arcelora i Severstala mogla rezultirati stvaranjem firme koju bi Mittal teško mogao progutati.

Mittal, koji ima indijske korijene ali mu je sjedište u Holandiji, tvrdi, međutim, kako se drži svoje ponude u nadi da će pridobiti podršku Arcelorovih dioničara.