biznis
0

Arcelor Mittal ima za cilj povećati isporuke čelika za više od 20 posto

FENA
Lakshmi Mittal; Foto: Reuters
Lakshmi Mittal; Foto: Reuters
ArcelorMittal je objavio kako ima za cilj, kada se radi o internom planu o rastu, povećati isporuke za više od 20 posto u periodu od 2006. do 2012. godine kao bi dostigao 131 milion tona čelika.

Plan o ciljanom rastu bit će predstavljen na Danu ulagača koji će biti održan u Parizu. On se odnosi samo na organski rast i ne uključuje bilo koje sadašnje ili buduće velike "greenfield" projekte, niti potencijalni rast kroz akvizicije.

Rast će dolaziti uglavnom iz operacija koje kompanija ima na tržištima u razvoju posebno u Latinskoj Americi, Africi i Istočnoj Evropi.

Predsjednik i generalni direktor kompanije ArcelorMittal Lakshmi N. Mittal kazao je kako je u biti potražnja za čelikom na globalnoj razini i dalje u ekpanziji te se očekuje da će proizvodnja čelika na svjetskoj razini ostati između 3 i 5 posto.

"Imajući u vidu našu veliku prisutnost na tražištima u razvoju i liderskoj poziciji u industriji, u prilici smo da "uhvatimo" nove prilike za rast koje će nam omogućiti da povećamo isporuke u našim trenutnim operacijama za nekih 23 miliona tona do 2012. godine. Ovaj plan rasta čini samo jedan dio naše trodimenzionalne strategije rasta, koja se također fokusira na rast proizvoda dodane vrijednosti i vrednuje lančani rast (rudnici i distribucija)", kazao je on.

Arcelor Mittal je svjetska kompanija broj jedan za proizvodnju čelika. Ima 320.000 zaposlenih u više od 60 zemalja svijeta.

Kompaniju čine dvije najveće kompanije za proizvodnju čelika - Arcelor i Mittal Steel.

Arcelor Mittal je lider na svim velikim globalnim tržištima, uključujući tržište automobila, građevinarstvo, aparate za kućanstvo i pakiranje, vodeće tehnologije iz oblasti istraživanja i razvoja, kao i značajne količine sirovina i fantastičnu distributivnu mrežu.

Industrijska prisutnost u 27 zemalja Evrope, Azije, Afrike i Amerike čini to da je kompanija prisutna na svim ključnim tržištima čelika, od tržišta koja su tek u razvoju, do zrelih i stabilnih tržišta, ali kompanija želi da se razvija i na brzo razvijajućim tržištima kao što su Indija i Kina.

Arcelor Mittal je prisutan na burzama u Njujorku (MT), Amsterdamu (MT), Parizu (MTP), Briselu (MTBL), Luksemburgu(MT) kao i na burzama u Španjolskoj - u Barseloni, Bilbau, Madridu (MTS) i Valensiji.