biznis
0

Arapske zemlje u deficitu zbog jeftine nafte

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Uslijed naglog pada cijene sirove nafte, mnoge od najbogatijih zemalja u Perzijskom zaljevu bilježe budžetski deficit i prisiljene su da ograniče važan izvor stranih investicija u siromašnije arapske zemlje.

Guverneri centralnih banaka i ministri finansija iz 22-člane Arapske lige se danas nalaze na jednosedmičnoj konferenciji u glavnom gradu Kuvajta, gde će biti riječi o globalnoj finansijskoj krizi i naporima zemalja u Zalivu da uvedu jedinstvenu valutu, prenose agencije.

Trenutna cijena sirove nafte od oko 37 dolara za barel je ispod budžetske profitabilnosti za sedam od deset najvećih proizvođača te sirovine u arapskom svijetu, a najveći proizvođač, Saudijska Arabija, očekuje ove godine prvi budžetski deficit u posljednjih sedam godina.

Siromašnijim arapskim zemljama prijeti pad stranih ulaganja, pa tako Egipat očekuje da se ove godine priliv sredstava prepolovi, saopćila je najveća arapska investiciona banka, "EFG-Hermes".

Cijena nafte je trenutno 75 posto niža u odnosu na rekord iz jula od 147,27 dolara za barel, što je posljedica recesije globalne privrede i njome izazvanog smanjenja budžeta izvoznika sirove nafte.

Većina tih zemalja će vjerovatno posegnuti u svoje rezerve finansijskih sredstava od prodaje nafte kako bi mogle da održe potrošnju i izbjegnu recesiju.

Saudijska Arabija je saopćila da će ove godine zabilježiti deficit od 65 milijardi rijala (17 milijardi dolara), Oman očekuje deficit od 810 miliona rijala (2,1 milijarde dolara), a Dubai, drugi po veličini od sedam emirata koji čine Ujedinjene Arapske Emirate, prognozira da će u 2009. imati deficit od 4,2 milijarde dirhama (1,1 milijardu dolara).

"EFG-Hermes" predviđa da će saudijska privreda ove godine zabilježiti negativan rast od 0,9 odsto, a Kuvajt od 1,2 odsto, dok bi pozitivan rast trebalo da zadrže Katar, Bahrein i Oman.