biznis
0

Apple će po prihodima biti veći od IBM-a i HP-a

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Američki tehnološki div Apple mogao bi vrlo brzo nadmašiti IBM i Hewlett Packard po ostvarenim prihodima, zahvaljujući snažnoj potražnji za iPhoneom i iPadom te pratećim mobilnim aplikacijama, smatra čelnik ugledne analitičke firme Forrester Research.

Apple je prodao gotovo 15 miliona tablet računala iPad u godinu dana nakon lansiranja te više od 90 miliona primjeraka "pametnog“ telefona iPhonea u četiri godine.

Potražnja za tim uređajima potaknula je tržište mobilnih aplikacija koje korisnicima omogućuju kupovinu, rad, zabavu i obavljanje raznih zadataka u pokretu. To zauzvrat potiče kupce na vjernost Appleovim proizvodima, zbog čega se kompanija nalazi na putu da po veličini prihoda nadmaši IBM i Hewlett Packard, poručio je u razgovoru za agenciju Bloomberg čelnik Forrestera George Colony.

On smatra da će Apple već iduće godine premašiti prihode IBM-a, a godinu nakon toga bit će veći od Hewlett-Packarda.

Uzimajući u obzir sadašnje stope rasta, Colony također očekuje da će Apple postati kompanija koja će godišnje ostvarivati prihode veće od 200 milijardi dolara. Apple je inače u fiskalnoj 2010. godini ostvario više od 65 milijardi dolara prihoda, što je rast od 52 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Hewlett-Packard je u protekloj poslovnoj godini zabilježio prihode u visini 126 milijardi dolara, dok su prihodi IBM-a lani bili vrlo blizu 100 milijardi dolara, što ih čini najvećim tehnološkim kompanijama po kriteriju prodaje.

Apple međutim drži poziciju vodeće tehnološke tvrtke u svijetu po kriteriju tržišne kapitalizacije. Početkom ove godine tržišna vrijednost Applea prvi je put u povijesti premašila 300 milijardi dolara.

Prema prosječnim prognozama Bloombergovih analitičara, Apple bi mogao u tekućoj fiskalnoj godini (koja završava u septembru) ostvariti prihode u visini 100,3 milijarde dolara, što je 54 posto više nego prethodne godine.

Ipak, analitičari procjenjuju da bi rast prihoda mogao usporiti u narednoj godini, na tek 18 posto.