biznis
0

APF: Do kraja godine objava prodaje za deset, umjesto 24 preduzeća

FENA
Do kraja godine predviđa se objava prodaje za deset, umjesto 24 preduzeća iz nadležnosti Agencije za privatizaciju u FBiH.

Pored toga, planirane su tri dokapitalizacije i jedan joint venture. Riječ je o Izmjeni i dopuni Plana privatizacije i programa rada APF-a za ovu godinu, koji je usvojen na današnjoj sjednici Upravnog odbora APF-a. Jedan od razloga za izmjenu Plana privatizacije je i njegova ovisnost o donošenju zakonskih akata, odnosno njihovo kašnjenje što je dovelo do poremećaja u ispunjenju planskih odrednica.

Upravni odbor Agencije za privatizaciju u FBiH razmotrio je dopis federalnog ministra energije, rudarstva i industrije o zaustavljanju aktivnosti po objavljenim javnim pozivima za privatizaciju državnog kapitala preduzeća Energoinvest i Hidrogradnja kao i pismo OO Sindikata Hidrogradnje.

Konstatovano je da je Agencija za privatizaciju u FBiH postupila na osnovu zakonskih propisa i na transparentan način te da se objava javnih poziva može obustaviti samo odlukom Vlade Federacije BiH, odnosno nadležnog suda.