biznis
0

Andora uskoro uvodi porez na dohodak

SRNA
Andora će uskoro prvi put da uvede porez na dohodak usljed pritiska svojih evropskih susjeda da treba da riješi pitanje utaje poreza.

Antoni Marti, predsjednik Vlade Kneževine Andore, rekao je francuskom predsjedniku Francoisu Hollandeu da će prijedlog zakona o ovome biti predstavljen do kraja mjeseca.

Kneževina će se postepeno usklađivati sa međunarodnim poreskim standardima, saopšteno je iz kabineta francuskog predsjednika.

U Andori sada ne postoji porez na dohodak koji se odnosi na pojedince ili korporacije.

Ministri finansija EU saglasili su se da počnu pregovore sa Andorom, zajedno sa Švicarskom, Lihtenštajnom, Monakom i San Marinom o razmjeni podataka bankovnih računa.

Evropska komisija nedavno je poručila Evropskom parlamentu da želi razmjenu svih vrsta podataka o prihodima u sklopu borbe protiv utaje poreza.

Vlasti zemalja EU razmjenjuju informacije o zaposlenju, penzijama i osiguranju, ali ne i o prihodima kao što su dividende ili kapitalna dobit.

Utaja poreza košta zemlje EU 1,3 triliona dolara godišnje, saopšteno je iz Komisije, a neki poslanici u Evropskom parlamentu traže da se sačini lista zemalja koje se mogu okarakterisati kao "poreski raj".

Hollande se sastao sa Martijem u Parizu u svojstvu jednog od suvladara Andore, male kneževine na Pirinejima između Francuske i Španije, navodi BBC.