Nova privlačna ponuda za turiste
0

INTERVJU / Amir Sakić: BiH je poželjna halal turistička destinacija

Razgovarao: N. G.
Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete
Amir Sakić, direktor Agencije za certificiranje halal kvalitete
Halal turizam je novi oblik turističke ponude koja je prisutna u svijetu i ne razlikuje se od konvencionalnog turizma. Sa direktorom Agencije za certifiranje halal kvalitete Amirom Sakićem razgovarali smo o konceptu halal turizma, potencijalu naše zemlje, potencijalnim stranim turistima...

Šta je uopšte halal turizam?

Halal turizam predstavlja djelatnost pružanja usluga tokom putovanja osobama koje žive u skladu sa halal normama ili halal načinom života, kako se to sve češće imenuje. Ova djelatnost obuhvata aktivnosti organiziranja i realizacije putovanja, smještaj, uslove za obavljanje vjerskih obreda, pripremanje i posluživanja hrane, te ostale aktivnosti tokom boravka, poput slobodnih aktivnosti, izleta, obilazaka, rekreacije i slično.

Potrebno je napomenuti da se na međunarodnom nivou umjesto termina "halal turizam" preporučuje upotreba odrednice "Halal Friendly Travel". Kako u našem jeziku još uvijek nemamo ustaljen prijevod ove odrednice, mi smo se opredijelili da za početak ovu djelatnost imenujemo kao halal turizam. Pored navedenog izraza, još se koriste i odrednice Halal Friendly Enviroment i Halal Friendly Hospitality i obuhvataju fizičko okruženje, infrastrukturu, te gostoprimstvo i ljubaznost osoblja koje pruža uslugu.

Koja kategorija turista je zainteresovana za halal turističke usluge?

Korisnici halal usluga, u ovom slučaju usluga prilikom putovanja i boravka izvan mjesta stalnog stanovanja, mogu se svrstati u dvije grupe. U prvu se svakako ubrajaju muslimani, a drugu čine osobe drugih vjerskih opredjeljenja, koji u ovakvim uslugama ne vide ništa što im smeta.

Po svojoj prirodi halal proističe iz učenja islama koje se temelji na principu dozvoljenosti svega što ne šteti ljudskom životu, duhovnom i mentalnom zdravlju, uz određeni broj jasnih zabrana u ishrani, konzumiranju alkohola, narkotika, kocke i nemorala.

Statistike upućuju na to da su potencijalni korisnici halal turističkih usluga gotovo trećina svjetske populacije, a broj korisnika može biti znatno veći, imajući u vidu činjenicu da je halal po svojoj prirodi prihvatljiv za sve konzumente bez obzira na vjersko opredjeljenje. Prema pokazateljima za 2010. godinu, halal turističke usluge ostvarile su promet od preko 90 milijardi dolara, što čini više od devet posto ukupnog svjetskog prometa u turizmu.

Možete li navesti primjere Halal Friendly Travela?

U svijetu postoji veliki broj destinacija koje su svoje usluge prilagodile halal zahtjevima. U islamskim zemljama turističke usluge su prilagođene ovim zahtjevima shodno državnim propisima, a u ovome svakako prednjače Malezija, Indonezija, zemlje Zaljeva i Bliskog istoka. Pored navedenih, u velikom broju drugih zemalja sa dominantno nemuslimanskom populacijom postoje destinacije koje su prilagođene tako da zadovolje očekivanja gostiju, poput Tajlanda, Singapura ili, recimo, svjetski poznatog odmarališta Gold Coast u Australiji. U našem bližem okruženju adekvatni uslovi već se nude na dijelu crnogorskog i hrvatskog primorja.

Može li halal turistima smetati činjenica da je u BiH dozvoljena konzumacija alkohola i kockanje?

Kako sam već spomenuo u odgovoru na jedno od prethodnih pitanja, postoje određene aktivnosti koje nisu spojive sa halalom. Sa islamskog stajališta, alkohol i kocka spadaju u kategoriju strogo zabranjenih aktivnosti i muslimani ih ne smiju upotrebljavati, odnosno činiti niti opravdavati. Ove aktivnosti se općenito označavaju kao "non-halal", a pored posluživanje alkohola i kockarnica još uključuju i bordele i diskoteke. Koncept Halal Friendly Hospitalityja predviđa mogućnost da se pružaoci usluga samostalno opredijele u kojem obimu i na koji će način pružati usluge.

Da li trenutno iko u BiH pruža usluge halal turizma?

Bez dvojbe je moguće potvrditi da u BiH postoji veliki broj objekata koji već pružaju halal usluge u određenim oblicima, bilo da se radi o pripremanju i posluživanju hrane, koje uključuje organiziranje iftara ili posluživanje hrane u drugim prilikama, kao i adekvatnoj opremljenosti prostora. Ako isključimo slučajeve samodeklariranja, gosti i dalje svaki put moraju pitati da li je hrana halal. Ovdje sam obavezan napomenuti da je u skladu sa međunarodnim standardima, a i našim domaćim propisima, samodeklariranje halala neprihvatljiva praksa. Uvođenjem sistema certificiranja usluga pripremanja i posluživanja hrane, te rangiranja usluga smještaja i drugih sadržaja, obezbjeđuju se preduslovi da se ova oblast uredi u skladu sa međunarodnim normativima.

Da li imate procjene koliko bi novaca halal turizam mogao donijeti BiH?

Nezahvalno je u ovom trenutku upuštati se u izricanje procjena finansijskih efekata ovog oblika turističkih usluga. Mi smo potpuno uvjereni da u BiH već boravi veliki broj turista kojima je halal jako važan, ali nemamo nikakav sistem prikupljanja podataka da bismo mogli govoriti i broju tih osoba.

Možda će biti zanimljivo spomenuti da državne reprezentacije i sportski klubovi iz zaljevskih zemalja veoma često borave u zemljama našeg neposrednog okruženja.

Prema informacijama koje sam dobio od vlasnika pojedinih hotela, za takve aranžmane klubovi nerijetko izdvaju više od pola miliona dolara, a ukoliko su zadovoljni uslugom, obavezno izdvajaju šestorocifrene bakšiše. Ovome u prilog može se dodati informacija o prosječnoj potrošnji turista, nedavno objavljena u Maleziji, u kojoj se navodi da turisti iz zemalja Zaljeva troše najmanje dvostruko više od turista iz drugih zemalja. Ma koliko to neko želio, instant rezultati nisu mogući i morat ćemo puno raditi da bismo postigli rezultate, a nakon toga će razgovor o finansijskim efektima dobiti svoj smisao.

Iz kojih islamskih zemalja su turisti najzainteresovaniji za dolazak u BiH?

Ako je suditi po trenutnom broju stranaca koji posjećuju BiH, onda se bez sumnje može reći da smo najinteresantniji turistima iz Turske, a veliki interes za posjete BiH izražen je i u Maleziji. Koliko mi je poznato, sve veći broj turista već dolazi i iz Kuvajta i drugih zaljevskih zemalja.

Smatram da je vrijedno napomenuti da BiH uživa veliki ugled i predstavlja poželjnu halal turističku destinaciju. Halal Journal, vodeći svjetski časopis u oblasti halala, jedno od svojih izdanja tematski je posvetio halal turizmu. U okviru teme broja predstavljeno je top-deset halal friendly destinacija. Bosna i Hercegina i njen glavni grad Sarajevo u tom poretku zauzeli su visoko četvrto mjesto. Drugi razlog za ovu tvrdnju dao nam je gospodin Fazal Bahardeen, izvršni direktor organizacije CrescentRating, koji je protekle sedmice boravio u BiH. U svom obraćanju na okruglom stolu o halal turizmu u BiH, gospodin Bahardeen je rekao da je Bosna brend koji u islamskom svijetu ne treba posebno predstavljati.

Ko vam pruža podršku za projekat halal turizma u BiH?

Agencija za certificiranje halal kvalitete se u ovoj fazi pojavljuje kao inicijator aktivnosti na razvoju halal turističke ponude. U saradnji sa agencijom E-Nova iz Sarajeva organizirali smo prvu prezentaciju i okrugli sto. Međutim, bio bih nepravedan ako ovom prilikom ne spomenem ogroman interes medija prema temi halal turizma. Stoga još jednom koristim priliku da im se zahvalim na pažnji, vremenu i prostoru koji su odvojili za ovu temu.

Agencija će i u budućnosti ostati posvećena ovoj temi, biti aktivni sudionik svih dešavanja i poticati pojedince i institucije da poduzmu maksimalne napore kako bi naša zemlja ostvarila najbolje moguće rezultate u oblasti halal friendly hospitalityja. Agencija je certifikacijsko tijelo i bit će odgovorna za potvrđivanje halal statusa hrane koja se poslužuje u restoranima, a po ovlaštenju CrescentRatinga preuzet će i dio poslova u poslovima utvrđivanja rejtinga smještajnih objekata.

Ako bismo ukratko trebali rezimirati ključne karakteristike naše trenutne halal turističke ponude, onda se bez sumnje može konstatirati da je Bosna i Hercegovina pasivna halal friendly destinacija. Shodno tome, naš zajednički zadatak je da što prije pokrenemo aktivnosti koje će aktivirati naše halal turističke potencijale.

Kakav interes iskazuju naši ugostitelji za halal turizam?

Interes za halal turizmom u BiH je postojao i prije početka ovih aktivnosti, čemu u prilog svjedoče individualni primjeri pojedinih restorana, hotela i putničkih agencija koji su već obavili izvjesna prilagođavanja. Agencija se za početak realizacije ovih aktivnosti priprema već duže vrijeme i još polovinom prošle godine smo imali prve razgovore o ovoj temi sa predstavnicima pojedinih hotela i Agencija.

Nakon što smo obezbijedili sve tehničke preduslove i stekli status ovlaštenog predstavnika CrescentRatinga, spremni smo početi sa realizacijom konkretnih aktivnosti. Zaključno sa ovom sedmicom u Agenciju je pristiglo osam zahtjeva za certificiranja i rangiranje hotela, tako da nam u skorije vrijeme predstoji proces ocjenjivanja objekata. Nadamo se da će ovaj tempo pratiti i druge institucije i organizacije bez kojih cjelovita ponuda neće biti moguća. Tu prvenstveno mislim na putničke i turističke agencije, ali i nadležna ministarstva i turističke zajednice koje imaju nezamjenjivu ulogu u razvoju i promociji halal friendly destinacija, te kreiranja halal friendly okruženja u kojem će se ove aktivnosti i realizirati.