biznis
0

Američki ambasador posjetio CBBiH

FENA
Novoimenovani ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Charles English sa saradnicima je danas posjetio Centralnu banku Bosne i Hercegovine (CBBiH) i u razgovoru s njenim predstavnicima podržao rad ove institucije.

Guverner CBBiH Kemal Kozarić, te viceguverneri Ljubiša Vladušić i Feriha Imamović zahvalili su na pomoći koju je posredstvom Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i američkog Ministarstva finansija (US Treasurv) CBBiH dobijala od američke vlade. Uz njihovu pomoć CBBiH je realizovala niz projekata, među kojima su reforma platnog prometa, uspostava Registra transakcijskih računa, te uspostava Centralnog registra kredita pravnih i fizičkih lica.

Zahvaljujući američkoj pomoći, u toku je realizacija projekta uspostave međubankarskog tržišta gotovog i žiralnog novca, a US Treasury je uključen i u uspostavu platforme za trgovanje državnim vrijednosnim papirima koje bi trebalo početi iduće godine. CBBiH će u tom procesu imati ulogu fiskalnog agenta.

Američki ambasador iskazao je zadovoljstvo načinom na koji je realizovana pomoć američke vlade CBBiH imajući u vidu rezultate koje je ova institucija ostvarila u toku desetogodišnjeg rada.

Ambasador se interesirao za ekonomsku situaciju u BiH, monetarnu politiku i bankarski sektor.

Guverner CBBiH je posebno naglasio značaj uspostave bankarske supervizije na državnom nivou čime bi bio ispunjen jedan od evropskih standarda.

Ocijenivši pozitivno političku i finansijsku neovisnost CBBiH, američki ambasador izrazio je želju za nastavkom saradnje i pomoći CBBiH, te ostalim državnim institucijama na njihovom putu ka evropskim integracijama, saopćeno je iz Službe za odnose sa javnošću CBBiH.