Održan sastanak u Sarajevu
0

Američke kompanije zainteresirane za koridor Vc

FENA
Direktor američke tvrtke Luis Berger Group William Bili Stuebner danas je u Sarajevu razgovarao sa predstavnicima Ministarstva komunikacija i prometa BiH o izgradnji autoputa na Koridoru Vc.

Kako je saopćeno iz kabineta ministra komunikacija i prometa BiH, Stuebner je naveo generalnu zainteresiranost SAD za projekt Autoput na Koridoru Vc, te naglasio stav Washingtona o nužnosti realizacije ovog projekta na državnoj razini.

Stuebner smatra da svako odlaganje analiziranja izrade glavnih projekata i samog početka finansijsko-operativne pripreme može prouzročiti dalekosežne negativne posljedice za razvoj cjelokupnog gospodarstva BiH.

Apelirao je na Ministarstvo komunikacija i prometa i vlasti BiH da pokušaju ubrzati aktivnosti na pripremi ovog projekta kako bi se mogli, paralalno sa pripremama za pristupanje BiH NATO-, započeti razgovori o finansiranju, upravljanju i implementaciji projekta.

Stuebner je pozvao ministra komunikacija i prometa u posjet Washingtonu na razgovore vezane za ovaj projekt.

Predstavnici ministarstva su predstavili aktivnosti na izradi projektne dokumentacije i osiguranju finansiranja za oko 70 kilometara autoputa.

Evropska banka za obnovu i razvoj je sa BiH potpisala kreditni sporazum na 180 miliona eura, Evropska investicijska banka na 75 miliona eura, a u završnoj fazi je odobrenje ove banke za još 240 miliona eura, čime će biti osigurano finansiranje četiri dionice autoputa dužine oko 67 km.

Kuvajtski fond za ekonomski razvoj će 24. novembra potpisati kreditni sporazum na oko 30 miliona eura.

Nakon završetka izgradnje ovih dionica autoputa, bit će izgrađeno oko 115 km, oko jedne trećine autoputa.

Za oko 170 km autoputa nisu osigurana sredstva. Taj dio se planira finansirati po modelu javno privatnog partnerstva, uz udio iz cijene goriva (0,10 KM po litru za autoputeve), cestarine i eventualnih kredita razvojnih banaka.

Strategiju javno - privatnog partnerstva priprema konsultant prema ugovoru sa EBRD-om, za potrebe osiguranja nastavka finansiranja autoputa.