biznis
0

Američke aviokompanije natječu se za pravo na otvaranje još jedne linije za Kinu

FENA
Četiri američka avioprijevoznika natječu se za pravo na otvaranje još jedne direktne linije za Kinu, jednog od najvećih trgovinskih partnera Sjedinjenih Država.

Natječaj je raspisalo Ministarstvo prometa, a za pravo na otvaranje novih direktnih letova za Peking natječu se zrakoplovne kompanije American, Continental, Northwest i United. Prije nekoliko dana je istekao rok za podnošenje analize ekonomske izvedivosti projekta, koju je trebala dati svaka od firmi.

American Airlines želi započeti letove na liniji Dallas - Peking, jer, kako kaže direktor ove firme Will Ris, "južni dio Sjedinjenih Država najlošije je povezan s Kinom": "Danas direktne letove imate jedino iz San Francisca, Chicaga, New Yorka i Los Angelesa. To isključuje milijune putnika iz središnjih i južnih dijelova zemlje, kojima je najbliži Dallas."

Will Ris dodaje da je Kina drugi po redu trgovinski partner Teksasa, savezne države u kojoj se nalazi Dallas, odmah iza Meksika.

Tvrtka United Airlines želi otvoriti letove na liniji Washington – Peking. Zamjenik direktora Uniteda Mark Whitaker kaže da u ovom trenutku nema izravnih letova između glavnih gradova dvije zemlje: "Dvadeset i osam zemalja takve letove ima, među njima sve važnije evropske i azijske zemlje – od Pariza i Tokija pa do Moskve, čak i Teherana. No direktna linija na Washington-Peking još ne postoji."

Mark Whitaker podsjeća da u sjevernoj Virginiji, nadomak Washingtonu, postoji na stotine firmi visoke tehnologije koje posluju s Kinom i čiji djelatnici tamo redovito putuju.

Uz American i United, za pravo na otvaranje leta natječu se i tvrtke Continental – koja želi spojiti New York i Šangaj, te Northwest Airlines, koja želi otvoriti non-stop letove na liniji Detroit - Šangaj.

Očekuje se da će Ministarstvo prometa donijeti odluku o najboljoj ponudi krajem ove ili početkom sljedeće godine, javlja VOA. Letovi bi počeli u martu.

U ovom trenutku američke zračne kompanije održavaju ukupno 133 stalne, sedmične linije za Kinu, a 2010. takvih će linija biti 249.