biznis
0

Američka valuta i dalje pod pritiskom

FENA
Pritisci na tečaj dolara nastavili su se u protekloj sedmici u kojoj su veću pažnju ulagači usmjerili na odluke o ključnim kamatnim stopama u eurozoni i Velikoj Britaniji, rezultirajući njegovim gubicima prema najznačajnijim svjetskim valutama.

Tečaj dolara u protekloj se sedmici na svjetskim deviznim tržištima našao pod pritiskom prema značajnijim svjetskim valutama uslijed bojazni da bi se problemi na američkom tržištu nekretnina mogli preliti na šire gospodarstvo, što je prigušilo sklonost ulagača rizičnoj imovini.

"To je nedvojbeno jedan od važnih razloga pada tečaja dolara jer je narušena sklonost ulagača rizičnijoj američkoj imovini", naglasio je Hans-Guenter Redeker iz BNP Paribasa.

Strahovanja vezana za probleme na američkom tržištu hipotekarnih zajmova nagrizla su sklonost ulagača rizičnijoj imovini, uključujući dolar i euro, poduprijevši istodobno tečajeve valuta s nižim prinosima, poput jena i švicarskog franka.

Dolar je tako u protekloj sedmici oslabio prema švicarskom franku za 0,33 posto, na 1,2178 franaka.

Među ostalim valutama isticala se britanska funta, koja je dosegnula najvišu vrijednost prema dolaru u proteklih 26 godina uoči očekivane prošlosedmične odluke središnje britanske banke o podizanju ključnih kamatnih stopa na 5,75 posto. Funta je krajem sedmice stajala 2,0105 dolara, na sedmičom dobitku od oko 0,1 posto.

Euro je zabilježio i najviše razine prema dolaru u protekla dva mjeseca te rekordne vrijednosti prema jenu u očekivanju viših kamatnih stopa u Evropi. Eurom se krajem sedmice trgovalo po 1,3627 dolara, što pokazuje sedmični dobitak od 0,6 posto. Na još i većem dobitku euro je bio prema jenu, od 0,8 posto, završivši u petak na 168,08 jena. Na tjednoj razini jen je oslabio i prema dolaru, za 0,16 posto, na 123,34 jena.

Dolar su dodatno pritisnule prognoze da središnja američka banka Fed vjerojatno neće u bliskoj budućnosti podizati ključne kamatne stope s obzirom na prijetnje međunarodnoj sigurnosti nakon niza neuspjelih pokušaja detonacije automobila-bombi u Velikoj Britaniji.

"U središtu pozornosti je snažno jačanje britanske funte, poduprto prognozama o mogućem podizanju ključnih kamatnih stopa. Strahovanja od terorističkih napada očigledno nisu naškodila britanskoj valuti", zaključila je ekonomistica CIBC-a Audrey Childe-Freeman, prenosi Hina.

U skladu s očekivanjima, Evropska središnja banka na prošlosedmičnom zasjedanju je zadržala ključne kamatne stope na važećoj razini od 4,0 posto, dok ih je britanska središnja banka podigla za četvrtinu postotnog boda na 5,75 posto.

Analitičari istodobno upozoravaju da bi novi gospodarski pokazatelji iz SAD-a mogli dodatno pojačati pritisak na dolar, posebno ako podatak o broju prodanih kuća pokaže pad uslijed poteškoća na američkom tržištu hipotekarnih zajmova.

U SAD-u su tržišta bila zatvorena zbog proslave praznika Dana nezavisnosti, što je rezultiralo mirnom trgovinom na valutnim tržištima. Stoga su ulagači usmjerili pozornost tek na saopćenje nakon sastanka ECB-a kako bi utvrdili smjernice o izgledima za podizanje ključnih kamatnih stopa u augustu.

"Dan nezavisnosti u SAD-u upućuje na mirnu trgovinu na tržištu valuta uoči ključnih odluka o kamatnim stopama koje će donijeti ECB i središnja britanska banka", tumači Derek Halpenny iz The Bank of Tokyo-Mitsubishi.