biznis
0

Američka valuta gubi na snazi

FENA
Američki dolar ubrzano je gubio na vrijednosti protekloga tjedna na svjetskim tržištima prema najvažnijim međunarodnim valutama obzirom na sve očitije usporavanje gospodarskog rasta u SAD-u i odluku američkih monetarnih zakonodavaca da ne podižu kamatne stope.

Tečaj zelene valute potonuo je za 0,9 posto prema euru i jenu, te 1,6 posto u odnosu na švicarski franak. Tako se eurom krajem tjedna trgovalo po 1,2782 dolara. Zelena valuta koštala je i 116,6 jena te 1,2356 švicarskih franaka, što je njezin najniži tečaj u protekla dva tjedna.

Fed je očekivano u srijedu zadržao kamatne stope na razini od 5,25 posto, ističući u službenom priopćenju da nekoliko razloga upućuje na zaključak da će inflatorni pritisci s vremenom oslabiti. No, to je prognoza a ne stvarnost pa je moguće i podizanje kamatnih stopa ukaže li se takva potreba, naglasila je središnja američka banka.

"Ako pokušavate odrediti mogući trend Fed-ove politike suzbijanja inflatornih rizika i procijeniti kakve su šanse za smanjenje kamatnih stopa ili bar njihovo zadržavanje na važećoj razini, pretpostavljam da možete crpiti određenu utjehu iz opetovane izjave o slabljenju inflatornih pritisaka", zaključio je Ian Gunner iz Mellon Bank.

Indeks filadelfijskog ogranka američkog Feda o poslovnoj aktivnosti u srednjeatlantskoj regiji SAD-a pokazao je potkraj tjedna prvi negativan rezultat u proteklih više od tri godine, što signalizira značajan pad proizvodnje u toj regiji.

"Negativno očitanje indeksa filadelfijskog ogranaka Fed-a bio je udarna vijest koja je odvratila spekulativne ulagače od dolara. Ugrožena je prednost u prinosu na dolar u odnosu na one na ostale ključne valute. Bude li se ona i dalje smanjivala, dolar će početi djelovati precijenjeno", naglasio je Peter Frank iz ABN AMRO-a.

Dolar nije profitirao ni od povlačenja ulagača s tržišta u razvoju nakon što je tečaj poljskog zlota prema euru kliznuo na najnižu razinu u proteklih tjedan i pol dana pod pritiskom vijesti o razvrgavanju koalicije između vladajuće konzervativne stranke Pravo i pravda i ljevičarske Samoobrane te mogućih prijevremenih izbora.

Nasuprot tome, dužnosnici Europske središnje banke (ECB) i dalje ukazuju na potrebu zaoštravanja monetarne politike kako bi se obuzdali inflatorni pritisci. Glavni ekonomist ECB-a Juergen Stark u prošlu je nedjelju izjavio da su gospodarski rast i tržište rada u eurozoni vrlo solidni a član upravnog vijeća Mario Draghi ustvrdio da su kamatne stope u eurozoni "izuzetno niske".

Njima se pridružio još jedan član upravnog vijeća ECB-a, Klaus Liebscher, koji je u ponedjeljak upozorio na "pojačanu opasnost od rasta inflacije". Ključna kamatna stopa u eurozoni iznosi tri posto i tržište očekuje da će je ECB do sredine 2007. podići na najmanje 3,5 posto.

U službenom priopćenju sa sastanka održanog proteklog vikenda u Singapuru, skupina najrazvijenijih industrijskih zemalja svijeta G7 nije izričito spomenula japanski jen ali je predsjednik ECB-a Jean-Claude Trichet kazao novinarima da se članice skupine slažu da će tečaj jena zrcaliti oporavak japanskog gospodarstva.

Japanski ministar financija Sadakazu Tanigaki složio se se Trichetom, istaknuvši da je nedavno slabljenje jena na rekordno nisku razinu odnosu na euro bilo pomalo "divlje".

Međutim, jačanje tečaja jena ograničava percepcija tržišta da japanska središnja banka ne planira podizati kamatne stope prije početka sljedeće godine, i to tek za 25 baznih bodova u odnosu na važeću razinu od 0,25 posto. Jen se tako u proteklih tjedan dana nije značajnije mijenjao prema euru, koji je u petak stajao 148,97 jena.

Među ostalim značajnim valutama, tečaj britanske funte ojačao je u odnosu na euro na najvišu razinu u proteklih 10 mjeseci od 0,6729 funte za euro, a nalazi se i nadomak 1,9 dolara, slijedom očekivanja da će središnja britanska banka u studenom podići ključne kamatne stope na pet posto.

Švedska kruna poskočila je na najvišu razinu u proteklih mjesec dana u odnosu na euro od 9,2666 krune za euro, nakon što je na netom završenim parlamentarnim izborima u toj skandinavskoj zemlji pobjedu odnio blok desnog centra, čime je dokončana 12-godišnja vladavina socijaldemokrata. Kruna je ojačala i u odnosu na dolar na 7,2453 kruna za dolar.

Tajlandski baht, azijska valuta s najboljom izvedbom od početka godine, zabilježio je pak u utorak najsnažniji dnevni pad u protekle tri godine nakon što je tajlandska vojska izvela državni udar, smijenivši premijera. Baht je slijedom te vijesti kliznuo gotovo dva posto, na najnižu razinu u proteklih sedam tjedana prema dolaru.