biznis
0

Američka nezaposlenost najviša u 26 godina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Stopa nezaposlenosti u Sjedinjenim Američkim Državama u augustu je porasla na 9,7 posto, što je najviše od juna 1983., pri čemu su poslodavci prošlog mjeseca otpustili ukupno 216.000 radnika, pokazali su u petak objavljeni službeni podaci.

Američko ministarstvo rada je saopćilo da, iako je stopa nezaposlenosti porasla više nego što se očekivalo, broj otpuštenih je manji u odnosu na 276.000 otkaza iz jula i najniži je u posljednjih 12 mjeseci, prenijele su svjetske agencije.

Analitičari su očekivali da će stopa nezaposlenosti za august porasti na 9,5 posto s julskih 9,4 posto, a predviđali su i 225.000 otkaza. Od početka recesije, u decembru 2007., bez posla je ostalo 6,9 miliona Amerikanaca, tako da trenutno ukupan broj nezaposlenih u toj zemlji iznosi 14,9 miliona.

Stručnjaci očekuju da će kompanije nerado zapošljavati nove radnike sve dok ne budu uvjerene da je privreda čvrsto na putu oporavka. Mnogi ekonomisti, pa i američka uprava federalnih rezervi, očekuju da će do kraja godine stopa nezaposlenosti dostići deset posto.