biznis
0

Američka banka JPMorgan angažovala Tonyja Blaira kao savjetnika

FENA
Tony Blair je preuzeo položaj u američkoj investicijskoj banci JPMorgan.

Blair, koji je odstupio s položaja britanskog premijera u junu prošle godine, angažovan je "u svojstvu visokog savjetnika", saopćila je banka, javio je BBC.

On je izjavio kako se nada da će savjetovati banku o "političkim i ekonomskim promjenama koje globalizacija donosi".

Još se ne zna koliko će ga JPMorgan plaćati, ali prema nekim procjenama to će iznositi više od milion dolara godišnje. Banka je saopćila da on ima "jedinstvenu perspektivu".

U saopćenju se navodi da će Blair savjetovati izvršnog direktora i visoki menadžerski tim, "dajući svoje bogato međunarodno iskustvo u pružanju strateških savjeta firmi i uvida u globalna politička pitanja i trendove u nastajanju".

"Naša firma će imati ogromne koristi od njegovog znanja i iskustva", saopćila je banka.

Otkako je napustio Downing Street 10, Blair je djelovao kao neplaćeni posrednik Kvareta bliskoistočnioh mirovnih pregovarača.

Blair je ranije izjavio za Financial Times kako planira preuzeti "manje dužnosti" sa sličnom ulogom u raznim kompanijama i sektorima.

"Uvijek sam bio zaniteresovan za trgovinu i posljedice globalizacije. U današnjim vremenima, veza između politike i ekonomije u raznim dijelovima svijeta, uključujući i tržišta u ekspanziji, veoma je snažna", izjavio je Blair za FT.

Kao posrednik Bliskoistočnog kvarteta, Blair je radio uime SAD-a, Rusije, UN-a i EU.

U oktobru je francuski predsjednik Nicolas Sarkozy javno podržao Blaira kako kandidata za predsjednika Evropskog vijeća - funkciju koja se naziva "predsjednikom Evrope" - i koja bi bila stvorena u okviru novog reformskog sporazuma EU.

Bivši premijer je ipak odbacio spekulacije da mu je ponuđen taj položaj, dok je njegov portparol izjavio kako se Blair "trenutno fokusira na svoju ulogu na Bliskom istoku".

JPMorgan, jedna od vodećih banaka Wall Streeta, dio je JPMorgan Chase & Co, globalne finansijske službe sa sredstvima vrijednim 1,5 triliona dolara i djeluje u više od 50 zemalja.