biznis
0

Ambasador Moon otvorio Dane maline u Bratuncu

FENA
Na ovogodišnjem sajmu Poljoprivrede, prehrambene industrije, turizma i voćarstva "Dani maline 2011.“ u Bratuncu svoje proizvode izložila su 73 proizvođača iz Hrvatske, Srbije i Bosne i Hercegovine.

U okviru Sajma bit će organizirana stručna predavanja iz oblasti voćarstva te mljekarstva i pčelarstva.

Ovu manifestaciju otvorili su Nedeljko Mlađenović, načelnik Općine Bratunac, Patrick Moon, američki ambasador u BiH, Alexandre Prieto, šef Ureda UNDP-a u Srebrenici.

Američki ambasador je istakao da je ponosan što ovo područje prednjači u proizvodnji maline te je pohvalio rad lokalne zajednice u nastojanju unapređenja suživota

"Želim reći da lokalne vlasti ovdje zaista rade odličan posao time što ljude okupljaju, povezuju jedne s drugima i promoviraju poslovanje....Ambasada SAD-a i USAID imaju čitav niz programa koje su provodili ovdje pomažući u razvoju poljoprivredne proizvodnje i pomažući u uspostavi odnosa između različitih zajednica, naročito među mladima“, izjavio je ambasador Moon.

Mujo Kadić iz Zemljoradničke zadruge Srebrenica kaže da je svaki sajam prilika da se reklamiraju proizvodi i proizvođači imaju veliku korist od ovakvih skupova. To je potvrdio i Dobrisav Blagojević koji kaže da malinari iz ovog kraja ostvaruju duplo veću proizvodnju po hektaru, u odnosu na proizvođače iz drugih krajeva BiH. On je naglasio da se oko 1.000 malinara iz Srebrenice i Bratunca udružilo u preduzeće i dasad organizovano nastupaju na tržištu.

Tokom sajma bit će dodijeljene nagrade za najuređenija dvorišta u Bratuncu, a u nedjelju će biti organizirano takmičenje u sportskom ribolovu "Drinski kup 2011".

Za manifestaciju "Dani maline", iz budžeta Općine Bratunac izdvojeno je 35.000 KM. UNDP , USAID i Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede finansijski su podržali ovu manifestaciju koja će trajati do 26. juna.