biznis
0

Aluminij riješio problem opskrbe strujom

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Jučer je u prostorijama šibenske Tvornice lakih metala (TLM) potpisan ugovor između HEP-Opskrbe d.o.o. Zagreb, Aluminija d.d. Mostar, TLM-TVP-a d.o.o. Šibenik i TLM-TPP-a d.o.o. Šibenik o prodaji 100 MW električne energije mostarskome Aluminiju.

Ugovor je sklopljen na razdoblje do kraja tekuće godine po cijeni od 42,75 €/MWh, koju je odredila Hrvatska energetska regulatorna agencija (Hera).

S obzirom na to da se cijena koju je odredila Hera osjetno razlikuje od one prethodno dogovorene, potpisanim su se ugovorom TLM i Aluminij obavezali zajednički platiti razliku, a ono što je bitno za mostarsku tvornicu, to je da cijena struje koju će do kraja godine plaćati HEP-u, kad se uzme u obzir ukupna poslovna godina i sudjelovanje Šibenika te nadoda cijena elektroprijenosa, i nadalje ostaje značajno ispod cijene po kojoj električna energija plaća Elektroprivrede HZ Herceg-Bosne.

Ugovor je sklopljen do kraja godine jer, u skladu s hrvatskim zakonima, HEP može sklapati samo jednogodišnje ugovore s kompanijama koje imaju status povlaštenog kupca, što ima i Aluminij. Međutim, u decembru ove godine odmah će krenuti procedura za sklapanje novoga ugovora za 2012. godinu i tako za svaku sljedeću.

HEP se ovim ugovorom obavezao osigurati Mostaru 100 MW struje i za 2012. godinu. Što se, pak, Aluminija tiče, on se, kao i prethodnih godina, obavezali TLM-u isporučiti 60.000 tona najkvalitetnijeg aluminija na svjetskom tržištu i to, u obliku posebnih legura koje se lijevaju isključivo za njihove potrebe, stoji u saopćenju iz "Aluminija" d. d. Mostar.