biznis
0

"Aluminij" ponovno radi u punom kapacitetu

FENA
Aluminij d.d. Mostar danas je počeo s procesom vraćanja proizvodnje na puni kapacitet, tačnije s procesom ponovnog pokretanja 64 elektrolitičke ćelije koje je bio primoran ugasiti u decembru 2008. godine, zbog učinaka aktuelne svjetske ekonomske krize, saopćeno je iz te tvrtke.

Izvršni direktor Aluminija d.d. Mostar za tehničke poslove i razvoj Velimir Ćavar kazao je kako je riječ o složenom tehničko-tehnološkom postupku za koji su potrebna značajna finansijska ulaganja, te kako će tek za otprilike dva mjeseca sve 64 ćelije biti stavljene u pogon.

"Do kraja godine očekujemo povećanje proizvodnje za novih 7.000 tona primarnog aluminija, a prave učinke očekujemo u 2010. godini, s više od 30 hiljada tona. Vraćanjem proizvodnje na puni kapacitet povećavamo vlastiti ukupan prihod, smanjujemo troškove po toni proizvedenoga aluminija, povećavamo prihod od izvoza, a na koncu i ono zbog čega smo odlučili već sada krenuti u ovaj proces, moći ćemo zadovoljiti narasle potrebe naših kupaca na domaćem i na inostranom tržištu", kazao je Ćavar.

Direktor Aluminija d.d. Mostar Ivo Lasić komentirao je naznake jenjavanja svjetske ekonomske krize, posebno ohrabrujuće povećanje cijene obojenih metala i povećanje potrebe za metalom.

"Konačno smo u situaciji ostvariti ono što planiramo još otkako smo ugasili ove 64 ćelije, a to je vraćanje proizvodnje na puni kapacitet. Zahtjevi naših kupaca za količinama primarnog aluminija, značajno su porasli, što je pridonijelo našoj konačnoj odluci za kretanje u ovaj proces, uprkos riziku i troškovima kojim se izlažemo, s obzirom na upitnost održivosti ozdravljenja svjetskog tržišta", istakao je Lasić.

Direktor Lasić je izrazio i nadu kako će Vlada FBiH pokazati razumijevanje i pružiti potporu Aluminiju d.d. Mostar u rješavanju velikoga problema s opskrbom električnom energijom, kako bi ovaj optimističan i hrabar potez urodio još većim plodom u sljedećem razdoblju za više od 2.000 radnika izravno uposlenih u proizvodnji-preradi, za 400 konfekcionara s više od 3.000 uposlenih, kao i za širu društvenu zajednicu te tako uvelike poboljšati stanje u BiH.

"Inače, na posljednjem sastanku proizvođača i prerađivača aluminija u BiH u Gospodarskoj komori FBiH, kada je oživljena i zamisao o osnivanju Udruženja proizvođača i prerađivača aluminija u BiH, prerađivači su podržali Upravu Aluminija d.d. Mostar u vraćanju proizvodnje na 100-postotni kapacitet, duboko svjesni rizika u koji Aluminij ulazi kako bi zadovoljio njihove porasle potrebe za primarnim aluminijem do konca tekuće godine, ali i dugoročno", stoji u saopćenju.