"Nećemo finansirati gubitaše"
0

Aluminij: Plaćat ćemo onoliko struje koliko možemo podnijeti

FENA
Reagirajući na prošlotjednu odluku Regulatorne agencije za električnu energiju u Federaciji BiH (FERK) o povećanju cijena električne energije za sve potrošače Elektroprivrede HZ HB, Aluminij d.d. Mostar u svom današnjem saopćenju za javnost navodi kako ta odluka za cilj ima finansiranje "raznoraznih gubitaša i propalih firmi" te kupovanje "lažnog socijalnog mira".

Iz mostarske firme tvrde kako su o ishodu tarifnog postupka znali desetak dana prije nego je FERK službeno objavio svoju odluku te da je policija spriječila sudjelovanje predstavnika Aluminija u javnoj raspravi.

"Sve nam to jasno svjedoči o neovisnosti rada FERK-a i o želji Vlade FBiH da ima jednak pristup i odnos prema svima. Zato građani koji su te nesreće biti na potrošačkomu području EP HZ HB, plaćaju značajno skuplju struju od onih drugih, a Aluminij plaća (s ovim poskupljenjem) čak 22 posto skuplju struju od zeničke, privatizirane tvornice Mittal Steel. Ako je to jednakopravnost i jedinstvenost entitetskoga tržišta, nemamo više što komentirati", navodi se dalje u saopćenju.

Aluminij tvrdi kako će dobit od poskupljenja struje na potrošačkomu području Elektroprivrede HZ HB uzeti Vlada FBiH i "rasuti ga u beznadne slučajeve".

"Premda smo u slučaju poskupljenja struje, nakon novih saznanja o karakteru toga cirkusa od tarifnoga postupka, posebno o ciljevima u pozadini, ne pada nam na pamet ići na ruku onima koji sanjaju krah Aluminija. Do daljnjega, a javnost će brzo biti upoznata s našim konačnim potezom, plaćat ćemo samo onoliko struje koliko to možemo podnijeti", stoji na kraju saopćenja za javnost Aluminija d.d. Mostar.