Samit Afričke unije
0

Alkalaj očekuje rast ugleda "Energoinvesta" u Etiopiji

FENA
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Sven Alkalaj prisustvuje 14. samitu Afričke unije koji se održava u Adis Abebi, gdje se sastao sa mnogim delegacijama, ali i predstavnicima kompanije "Energoinvest".

Na marginama Samita, ministar Alkalaj održao je sastanke sa visokim dužnosnicima Afričke unije, predstavnicima država koje učestvuju na Samitu i bh. privrednicima.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj sastao se 30. januara u Adis Abebi sa komesarom Afričke unije za mir i sigurnost ambasadorom Ramtane Lamamraom. Fokus razgovora bio je na jačanju saradnje između BiH i Afričke unije, posebno u kontekstu dvogodišnjeg članstva naše zemlje u Vijeću sigurnosti UN-a s jedne strane, te proglašenja 2010. godine Godinom mira i sigurnosti na afričkom kontinentu s druge strane, a na osnovu Deklaracije o eliminaciji konflikta i promociji održivog mira, usvojenoj na posebnom zasjedanju Samita Afričke unije održanom prošle godine.

Ministar Alkalaj je istakao namjeru Bosne i Hercegovine da ima konstruktivnu ulogu u rješavanju svih pitanja koja se razmatraju na Vijeću sigurnosti, te stoga i pitanja koja se odnose na države afričkog kontinenta, te da je Bosna i Hercegovina to i dokazala već tokom prvog mjeseca svog članstva u Vijeću.

Naglasio je da Bosna i Hercegovina pridaje veliku važnost jačanju veza i razvoju sveukupnih odnosa sa Afričkom unijom, a posebno u kontekstu doprinosa uspostavljanju mira i sigurnosti na afričkom kontinentu.

Komesar Lamamra je izrazio zadovoljstvo prisustvom Bosne i Hercegovine na Samitu Afričke unije, zainteresiranošću naše zemlje za jačanje odnosa i saradnje sa Afričkom unijom, i to ne samo tokom kampanje za nestalno članstvo u Vijeću sigurnosti, već i tokom članstva u Vijeću, te istakao da visoko cijeni takav dosljedan kurs vanjske politike naše države.

Alkalaj se 30. januara sastao i sa državnim sekretarom u Ministarstvu vanjskih poslova Kraljevine Švedske Frankom Belfrageom. Ministar Alkalaj i državni sekretar Belfrage su razgovarali o aktivnostima BiH u kontekstu daljeg približavanja Evropskoj uniji, te o liberalizaciji viznog režima.

Državni sekretar Belfrage je istakao da je BiH za Švedsku od velikog značaja, te izrazio očekivanje u uspješan nastavak evropskog puta BiH.

Ministar Alkalaj je izrazio očekivanje da će Švedska u okviru EU podržati što skorije stupanje na snagu bezviznog režima za građane Bosne i Hercegovine.

Ministar vanjskih poslova BiH 30. januara u Adis Abebi imao je sastanak i sa ministrom vanjskih poslova i međunarodne saradnje Kraljevine Svazilend Lutfo E. Dlaminiem. Ministri Alkalaj i Dlamini su obostrano izrazili zadovoljstvo uspostavom diplomatskih odnosa između BiH i Svazilenda u novembru prošle godine, te istakli potrebu razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou, kao narednog koraka na uspostavljanju saradnje i razvoju sveukupnih odnosa između dvije države, te zaključivanja bilateralnih sporazuma kao pravnog okvira za uspješan dalji razvoj saradnje.

U tom kontekstu, ministri su dogovorili da prva zvanična posjeta bude posjeta ministra vanjskih poslova BiH Svena Alkalaja Svazilendu i to već krajem narednog mjeseca, kom prilikom će se razmijeniti mišljenja i dogovoriti modaliteti saradnje, posebno privredne saradnje za koju je obostrano izražen veliki interes. Također je dogovoreno da ubrzo nakon te posjeti uslijedi uzvratna posjeta ministra vanjskih poslova Svazilenda Bosni i Hercegovini.

Ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj održao je 30. januara sastanak sa predstavnicima Predstavništva "Energoinvesta" u Adis Abebi. Sastanku je prisustvovao i ambasador BiH u AR Egipat, ujedno i ambasador BiH pri Afričkoj uniji, Slobodan Šoja.

Predstavnici "Energoinvesta" u Adis Abebi, Jasenko Tihić, Emir Varnica i Fekad Abebe, su izrazili zadovoljstvo posjetom ministra Alkalaj i ambasadora Šoje njihovom predstavništvu, te ih upoznali sa aktivnostima predstavništva i poslovnim angažmanom "Energoinvesta" u Etiopiji.

Ministar Alkalaj je izrazio zadovoljstvo višegodišnjim uspješnim djelovanjem ove bosanskohercegovačke firme u Etiopiji, te očekivanje da će se konkurentnost i ugled koji je "Energoinvest" stekao na etiopijskom tržištu i dalje nastaviti, kao i da će "otvoriti vrata" i drugim zainteresiranim firmama iz BiH za uspješan nastup na ovom tržištu. Naglasio je da Ministarstvo vanjskih poslova BiH posebnu pažnju pridaje jačanju ekonomske diplomacije, te da će Ministarstvo učiniti sve što je u njegovoj nadležnosti da posreduje u ostvarivanju poslovnih kontakata između BiH i etiopijski privrednih subjekata zainteresiranih za saradnju, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVPBiH.