biznis
2

Akumulirani gubitak Brodske rafinerije veći od 411 miliona KM

FENA
Rafinerija nafte a.d. Bosanski Brod ušla je u novi gubitak u prvom polugodištu 2012.godine i to u iznosu većem od devet miliona maraka.

Ukupan neto gubitak ovog preduzeća, 30.juna ove godine, iznosi 9.038.643 KM i povećao je akumulirani gubitak na čak 411.275.052 KM, podaci su iz polugodišnjeg finansijskog izvještaja za 2012.

Brodska Rafinerija ima odgođene porezne obaveze u visini od 102,9 miliona KM, dok su njene obaveze prema povezanim pravnima osobama čak 458.663.834 KM.

Podaci o enormnoj dubiozi u kojoj se nalazi Rafinerija potvrđeni su i u nedavnoj odluci usvojenoj na redovnoj godišnjoj Skupštini akcionara ovog preduzeća.

U tom dokumntu je navedeno i da Rafinerija nema čime da „pokrije“ silne gubitke, a i neće ni imati sve do 2015.godine!

"S obzirom da Rafinerija sada nema izvore za pokriće gubitaka, te da oni ostaju nepokriveni, ovo pitanje će se rješavati poslije završetka rekonstrukcije i modernizacije akcionarskog društva i dobijanja prvog profita. Prema dugoročnim planovima razvoja, završetak rekonstrukcije i prvi profit očekuju se od 2015. godine“, navodi se u odluci usvojenoj na Skupštini akcionara Rafinerije, 29. juna.

U konsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu revizorska kuća "Deloitte" Banja Luka upozorila je i da je neto zaduženost Rafinerije nafte preko pet puta veća od kapitala tog preduzeća.

Naime, Rafinerija se, na osnovu odluka većinskog vlasnika, zadužila kod matičnog preduzeća, odnosno ruskog vlasnika - “Njeftegazinkor”.

Zaključno s 31.decembrom prošle godine zaduženost je iznosila čak 530.143.385 KM, odnosno neto zaduženost je bila 529.786.026 KM, a kapital 100.545.956 KM.

Kratkoročne obaveze Rafinerije veće su od njene obrtne imovine za 119.983.690 KM, upozorila je u konsolidiranom finansijskom izvještaju za prošlu godinu revizorska kuća "Deloitte“.

Rafinerija je dobila mišljenje s rezervom, ali su i skrenuli pažnju na određene stavke u poslovanju, prvenstveno činjenicu da sposobnost Rafinerije da nastavi poslovanje u skladu s načelom stalnosti poslovanja zavisi od kontinuirane finansijske podrške matičnog društva (OAO 'Neftegaz' Moska).

Rafinerija nafte u Bosanskom Brodu je u većinskom vlasništvu ruske kompanije "Njeftegazinkor”, koja je od Vlade RS kupila i Rafineriju ulja u Modriči i banjalučki "Petrol“.