Milorad Dodik
0

"Ako CPM ne uspije, tražit ćemo novog partnera za autoput"

FENA
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Predsjednik Vlade RS-a Milorad Dodik uvjeren je da će kompanija CPM Maribor, s kojom je potpisao ugovor o dodjeli potkoncesije za izgradnju dionice autoputa Banja Luka-Doboj, uspjeti da osigura potreban novac za izgradnju.

Tu firmu, kazao je, podržat će tri slovenske banke, a prethodno ih je podržao i premjer Slovenije Borut Pahor.

Na pitanje da li su oni dobar izbor, jer postoje medijske informacije da se ova kompanija nalazi u problemima, Dodik je istakao da je ugovorom, koji je potpisan 29. augusta, kompaniji ostavljeno 60 dana da osigura 300 milona eura potrebnih za izgradnju te dionice, a ako to ne uspije, tražit će se novi partner.

“Za nas je bilo relevantno da su ovdje došle tri banke iz Slovenije, i to još ranije, dok smo još razgovarli sa ‘Štrabagom’ i ponudile spremnost, a prije desetak dana napisle i pismo namjere da podrže taj projekat”, rekao je Dodik.

Podsjetio je da je Vlada RS-a već imala potpisan ugovor s kompanijom s "rejtingom", odnosno s austrijskim "Strabagom".

“Za nas je ‘rejting’ ona kompanija koja obezbijedi novac da mogu da izgrade autoput i daju garancije da će to uraditi, a garancija je tri posto od planirane vrijednosti. To znači da, ako izađu iz posla koji vrijedi 300 miliona eura, imaju obavezu da nam plate devet miliona eura, zbog našeg izgubljenog vremena”, izjavio je Dodik.