Berzanski indeksi
0

Akcije u plusu, euro u minusu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sve veći izgledi da Evropska unija ukaže Grčkoj konkretnu pomoć u prevazilaženju teške finansijske krize podstakli su danas na globalnim berzama rast cijena akcija, dok je kurs eura blago opao nakon jučerašnjeg osjetnijeg skoka.

Globalni indeks akcija MSCI, kojim se iskazuje prosječan nivo cijene dionica u 23 najrazvijenije zemlje, napredovao je 0,4 posto, dok je panevropski indikator FTSEurofirst 300 ojačao 0,7 procenata.

Poslije višednevnog pada, grčki indeks akcija danas je bio u blagom usponu, tokom rane prijepodnevne trgovine, za 0,3 posto, što predstavlja pozitivan signal za lokalne investitore, a uoči sutrašnjeg samita lidera EU na kome će, kako je najavljeno, finansijski problemi Atine biti jedna od glavnih tema, izvjestio je Reuters.

Povoljnija tržišna klima danas se osjetila i na azijskim berzama, a vodeći japanski indeks akcija Nikei napredovao je 0,3 posto, nakon što su sinoć u zaključnoj trgovini ojačala sva tri glavna indikatora na njujorškom Wall Streetu, prenose agencije.

Indeks industrijskih kompanija SAD, Dow Jones, uvećan je 1,52 posto i vrijedio je 10.058,64 poena, dok je indikator Standard & Poors, kojim se mjeri prosječna vrijednost akcija 500 najvećih američkih kompanija po tržišnoj vrijednosti, ojačao juče 1,30 procenata, na 1070,52 poena.

Indeks Nasdaq, koji obuhvata akcije američkih visokotehnoloških firmi, uvećan je tokom sinoćnje završne trgovine 1,17 posto, na 2150,87 poena.

Evropske vlade su se već u načelu dogovorile da podrže finansijsku konsolidaciju Grčke, a također da preduzmu nužne mjere za sprečavanje krize u nekim drugim članicama zone eura.