40 milijardi dolara
0

Airbus predao ponudu za veliki američki vojni projekt

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski zrakoplovni div Airbus jučer je predao ponudu za 40 milijardi dolara vrijedan ugovor američke vojske za nabavu zračnih tankera, na kojega je oko bacio i njegov američki konkurent Boeing.

Podnoseći ponudu, dužnosnici Airbusove krovne firme EADS saopćili su da je njihova ponuda na 8.819 stranica predana prije isteka roka za predaju u petak. Pobjednička će firma proizvesti 179 zračnih tankera za američko ratno zrakoplovstvo.

"Ponosni smo na svoju ponudu, jedinu u ovome natječaju koja već sada leti i puni", kazao je predsjednik upravnog odbora EADS-a za Sjevernu Ameriku Ralph Crosby, prenose agencije.

Airbus predlaže proizvodnju vojne verzije putničkog zrakoplova A330, KC-45.

Očekuje se da će Boeing svoju ponudu predati tokom dana.

EADS je saopćio da će, pobijedi li na natječaju, u novoj tvornici u Mobileu, u saveznoj američkoj državi Alabami, otvoriti 48.000 novih radnih mjesta.

Još je jedna kompanija, US Aerospace, najavila sudjelovanje na natječaju u partnerstvu s rusko-ukrajinskim proizvođačem Antonovom.

Američke zračne snage trebale bi izabrati ponuđača najkasnije 12. novembra. To će biti treći puta da američko ministarstvo obrane donosi odluku o dodjeli toga ugovora.

Prvi je 2003. dodijeljen Boeingu, ali je ta odluka ukinuta zbog sukoba interesa Pentagona i tog proizvođača zrakoplova. Drugi je 2008. dodijeljen Airbusu i njegovom partneru, američkoj firmi Northrop Grumman, ali je odluka poništena zbog pogrešno provedene analize ponuda.

Ovaj put Airbus kreće u utrku bez velikog partnera, umjesto toga u suradnji s 200 dobavljača, među kojima i nekoliko velikih američkih kompanija, uključujući General Electric, Honeywell, Hamilton Sundstrand i Goodrich.