biznis
0

Air India otkazala 12 međunarodnih letova

FENA
Indijski nacionalni avioprijevoznik, Air India, u petak je otkazala 12 međunarodnih letova, dok je štrajk pilota ušao u četvrti dan, i pored toga što je premijer Manmohan Singh zatražio od ministra civilne avijacije da osigura da otkazivanja letova ne bude zbog spora pilota i uprave.

"Svi naši letovi na duge distance, prema SAD, Evropi, Rijadu i Džedi, otkazani su. To je učinjeno jer nemamo na raspolaganju dovoljno pilota koji su u štrajku od utorka", izjavio je medijima zvaničnik Air Indije.

Zabrinuti ministar civilne avijacije Ajit Singh sastao se u petak ujutro s premijerom i izvjestio ga o trenutnoj situaciji.

"Obavijestio sam premijera o posljednjim dešavanjima. Sve što radimo u skladu je s politikom vlade. On je zatražio da osiguramo da se ne povećavaju cijene zbog ovog štrajka", izjvio je indijskim medijima ministar Singh.

Viši sud u New Delhiju u srijedu je proglasio štrajk pilota ilegalnim. Vrhovni sud odbio je, međutim, razmotriti tužbu uprave aviokompanije podnešenu protiv pilota. Sud je, umjesto toga, savjetovao upravu indijskog nacionalnog avioprevoznika da razgovara s pilotima i izgladi nesporazume.

Uprava Air Indie otpustila je 46 pilota u protekla tri dana zbog nejavljanja na posao. Uprkos tim ekstremnim mjerama, piloti su, međutim, nastavili da prkose.

U 2007. godini, Air India ujedinila se s Indian Airlines, drugim avioprijevoznikom u državnom vlasništvu. Piloti iz dvije aviokompanije otada su se često sukobljavali zbog pitanja kao što su ravnopravnost u platama i nadležnostima.