biznis
0

Air France ukida više od 5.000 radnih mjesta do 2014. godine

FENA
Francuski nacionalni avioprevoznik Air France saopćio je u četvrtak da će ukinuti više od 5.000 radnih mjesta, ili oko deset posto svoje ukupne radne snage, kroz dobrovoljna napuštanja firme do 2014. godine.

Ukupno 5.122 radna mjesta će biti ukinuta, a avikompanija koja se nalazi u velikim ekonomskim problemima navodi u saopćenju da će svi odlasci iz firme biti dobrovoljni i u skladu okvirnog sporazuma koji je potpisan sa sindikatom.

Air France je odabrao da radi potpuno transparentno i zalaže se za društveni dijalog na pronalaženju strukturnih i održivih rješenja uključenih u korpoprativne sporazume, navodi se u saopćenju.

Avioprevopznik, koji je dio zajedničke francusko-holandske korporacije Air France - KLM, pokrenuo je veliki program smanjenja troškova nakon što je u 2011. godini zabilježio gubitak od 809 miliona eura, a u prvom kvartalu 2012. godine neto gubitak je iznosio 368 miliona eura.

Dionice Air France-KLM pale su za šest posto nakon objave ukidanja radnih mjesta.

Aviokompanija je saopćila da je novi okvirni sporazum "ključni preduslov za oporavak kompanije" i da će francuski nacionalni avioprevoznik povećati svoju ekonomsku efikasnost za 20 posto do kraja 2014. godine.