biznis
46

Agenciji Relax Tours i Tariku Jašareviću nagrada "Stvaratelji za stoljeća"

Klix.ba
Komitet za dodjelu nagrada i priznanja najzaslužnijim za razvoj poduzetništva na području Srednje i Jugoistočne Europe je donio odluku o dodjeli priznanja za razvoj ideja, inovacija i investicije u poduzetništvo u srednjoj i jugioistočnoj Evropi "Stvaratelji za stoljeća" Društvu Relax tours d.o.o. Sarajevo, Bosna i Hercegovina i Tariku Jašareviću, vlasniku i direktoru ove agencije.

U periodu od 01. juna 2015. do 31. januara 2016. godine, na temelju jasnih i transparentnih kriterija, fazno se provodi procedura predlaganja kandidata za dodjelu nagrada i priznanja najzaslužnijim za razvoj poduzetništva na području Srednje i Jugoistočne Europe, i to u kategorija.

U periodu od osam mjeseci), 184 osoba je predložilo ukupno 469 kandidata iz 10 zemalja (Bosna i Hercegovina, Bugarska, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Njemačka, Austrija, Slovenija i Srbija).

Sekretarijat projekta eliminirao je kandidate koji nisu zadovoljavali osnovne propisane preduvjete te, zbog velikog broja prijedloga, sačinio prvu selekciju potencijalnih kandidata. Svi predloženi kandidati dali su pisanu suglasnost da budu nominirani.

Potom je neovisnom međunarodnom dvanaestočlanom Komitetu za dodjelu nagrada i priznanja dostavljeno 105 prijedloga kandidata na dalje razmatranje i odlučivanje. Svaki kandidat, da bi postao laureat, mora dobiti 2/3 glasova članova Komiteta – dakle, najmanje osam glasova.

Svečanost dodjele nagrada i priznanja "Stvaratelji za stoljeća" bit će održana u Dubrovniku početkom marta 2016. godine.

Organizatori planiraju da će Svečanosti dodjele nagrada i priznanja prisustvovati oko 200 uzvanika, a između ostalih i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Hrvatske Tomislav Orešković, ministri za poduzetništvo i privredu, poljoprivredu i turizam zemalja iz kojih su laureati, pripadnici diplomatskog zbora – diplomatskih misija u RH zemalja iz kojih su laureati, pripadnici diplomatskog zbora – diplomatskih misija u RH zemalja iz kojih su laureati, druge uvažene osobe iz javnog života te predstavnici /direktori i urednici/ značajnijih medija i nevladinih organizacija iz Srednje i Jugoistočne Europe.