biznis
74

Aerodrom u Mostaru slijedeće godine planira angažovati neku niskobudžetnu kompaniju

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Marko Đuzel, jedan od čelnih ljudi Zračne luke Mostar, izjavio je kako bi se, ako se osigura 500.000 KM subvencija, u Hercegovinu mogla dovesti jedna niskotarfna aviokompanija te bi se uspostavilo nekoliko novih međunarodnih zračnih koridora iz Mostara.

"Postoji nekoliko paketa subvencija koje bismo trebali dobiti kako bismo mogli načiniti ovaj iskorak. Ono što mi priželjkujemo u idućoj godini je 500.000 maraka subvencija jer je to iznos koji jamči da se dovede jedna od niskotarifnih aviokompanija te da se uspostavi nekoliko zračnih koridora, između kojih su oni s Njemačkom i skandinavskim zemljama", izjavio je Đuzel.

Na sličan način zračne koridore s ostatkom Evrope otvorio je i aerodrom Tuzla. Za ovu namjenu Vlada TK godišnje izdvaja 700.000 KM, a projekat se pokazao kao iznimno uspješan.

"Nama čak i ne bi trebalo toliko novca koliko dobija tuzlanski aerodrom. Sve projekcije koje imamo pokazuju kako bismo s 500.000 KM mogli pokriti troškove koje iziskuje saradnja s jednom niskotarifnom aviokompanijom", kaže Đuzel.

Dodao je kako nakon posljednjih susreta s predstavnicima Vlade HNK-a imaju razloga za optimizam te se nadaju kako će u konačnici ta priča biti realizirana.

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona na prošloj sjednici usvojila je odluku na temelju koje će u idućoj godini aerodromu Mostar biti osigurana sredstva za uspostavu novih zračnih linija. Nije precizirano o kojem je iznosu riječ.