Prezentiran projekat
0

FOTO / Aerodrom Tuzla postaje regionalni cargo centar?

Piše: D. Brkić
U Tuzli je danas održana zvanična prezentacija projekta "Međunarodni aerodrom Tuzla – Regionalni cargo centar sa airparkom".
Sa prezentacije projekta (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Sa prezentacije projekta (Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK Aziz Čačković, još prije mjesec dana najavio je ambiciozne planove u vezi Međunarodnog aerodroma Tuzla. S tim u vezi danas je u hotelu Tuzla održana zvanična prezentacija projekta pod nazivom "Međunarodni aerodrom Tuzla – Regionalni cargo centar sa airparkom".

Intencija Vlade TK ogleda se kroz razvijanje avio - saobraćaja kao jedne od najznačajnijih grana prevoza, ali i dovođenja moćnih svjetskih brendova na naše tržište. O tome se već razgovaralo sa potencijalnim partnerima, a saznajemo kako su svoje interesovanje iskazali iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) i Turkish Airlinesa.

"Neću davati bombastična obećenja, ali smatram kako ovaj projekat ima budućnost. Naš prvi korak bio bi putnički saobraćaj koji je jedna vrsta mosta sa prioritetima iz pomenutog projekta", kaže premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević.

Kada govorimo o resursima, Međunarodni aerodrom Tuzla raspolaže sa 160 hektara zemljišta, ima najdužu pistu u BiH koja se može produžiti za dodatnih 1.000 metara, ima odličnu geografsku poziciju u odnosu na cargo hubove, posjeduje neophodnu aerodromsku opremu, objekte, putničke terminale i Cargo hangare…

Prema prvom prijedlog resornog ministarstva u Vladi TK, u Međunarodni aerodrom Tuzla bi se do 2020. godine uložili 31 milion KM. U tom razdoblju procijenjuje se da će se broj prevezenih putnika kretati do 357.000, da će prevezeni teret dosegnuti 43.700 tona, da će se obaviti i do 12.000 letova. Po drugom prijedlogu, uz investiciju od 19 miliona KM do 2020. godine broj prevezenih putnika išao bi do 150.000, prevezenog tereta do 43.000 tona, a bilo bi obavljeno do 8.000 letova.