biznis
15

Adidasove patike u Njemačkoj će praviti roboti

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Proizvođač sportske odjeće i opreme Adidas objavio je da vraća proizvodnju u Njemačku gdje će njihove patike praviti mašine, a ne kao prethodno u Aziji - ljudi.

Prva serija sportske obuće proizvedene na ovaj način bit će predstavljena 2017. godine, prenosi Guardian.

Prošlo je više od 20 godina otkako je Adidas preselio proizvodnju u Aziju, a sada su predstavili novoizgrađenu tvornicu u Ansbachu, na sjeveru Njemačke, gdje će pravljenje patika biti automatizovano. To će ubrzati cijeli proces, te tvornicu približiti prodajnim objektima.

Prvih set od 500 pari patika očekuje se već u trećem kvartalu 2016., dok će konkretnija proizvodnja početi 2017. Iste godine u planu je otvaranje "brze tvornice" i u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Nije nam cilj cjelokupna automatizacija", kazao je Gerd Manz, voditelj odjela inovacija i tehnologije objašnjavajući kako radna snaga u Aziji neće odmah biti zamijenjena robotima.

Adidas je u toku 2015. godine proizveo 301 milion patika, a da bi dostigao zacrtani cilj do 2020. morat će povećati proizvodnju za 30 miliona svake godine. Kompanija u Kini zapošljava oko milion radnika.