biznis
0

Adidas imenovao novog izvršnog direktora

Anadolija
Kasper Rorsted (Foto: EPA)
Kasper Rorsted (Foto: EPA)
Njemački proizvođač sportske odjeće i obuće Adidas imenovao je na poziciju izvršnog direktora Kaspera Rorsteda, koji je obavljao istu poziciju u kompaniji Henkel.

U saopštenju koje je Adidas objavio u ponedjeljak navode kako će Rorsted preuzeti poziciju od Herberta Hainera 1. oktobra.

Rorsted će se priključiti odboru direktora u augustu kako bi proces tranzicije počeo prije zvaničnog preuzimanja pozicije.

Predsjednik Uprave Adidasa Igor Landau je rekao kako je rođeni Danac Rorsted (53) bio savršen kandidat zbog dugog međunarodnog iskustva i rada u Oracleu, Compaqu i Hewlett Packardu, kao i osam godina rada u Henkelu.

Landau je rekao da je Hainer (61) uradio veliki posao u posljednjih 15 godina na čelu Adidasa, tokom kojih se prodaja utrostručila, a vrijednost kompanije narasla s tri na 18 milijardi eura.

Hainer s pozicije odlazi pet mjeseci prije isteka ugovora.

Nakon objave vijesti, dionice Adidasa na berzama su skočile i do 12 procenata, a zadržale su rast od 7,1 procenat pri cijeni od 90 eura po dionici.

Iz Henkela, koji proizvodi sredstva za njegu kose Schwarzkopf, ljepilo Loctite i deterdžent Persil, su saopćili da će Rorsteda zamijeniti Hans Van Bylen.