biznis
0

Abreu: Pred BiH je godina puna izazova

SRNA
Anabela Abreu
Anabela Abreu
Šefica Kancelarije Svjetske banke za BiH Anabela Abreu upozorila je vlasti i građane BiH da je 2012. godina puna izazova, te pozvala na reforme kako bi se zemlja pripremila za što bolje suočavanje sa posljedicama ekonomske krize.

Govoreći o projektima koje Svjetska banka finansira u BiH, Abreu je rekla da je u pripremi nekoliko projekata poput projekta navodnjavanja, zemljišne administracije i obnove plovnosti rijeke Save.

   "Također pripremamo i dodatno finansiranje postojećeg projekta koji olakšava pristup finansiranju malim i srednjim preduzećima, koja su generator otvaranja novih radnih mjesta, a to je posebno značajno u vrijeme krize", navela je Abreu za Radio Slobodna Evropa.

   Prema njenim riječima, Svjetska banka spremna je pružiti podršku i za druge razvojne prioritete koji se mogu pojaviti u toku dijaloga sa predstavnicima vlasti u BiH.

     "Ono što bih željela naglasiti, ovo je samo jedan od instrumenata koje Svjetska banka ima za podršku zemljama. Pored toga imamo i tehničku pomoć, savjetodavnu službu i analitičke studije“, istakla je Abreu.

   Ona je izrazila nadu da će Portugal i Grčka biti primjer BiH da se uči na tuđim greškama.

   "Nadam se da će to biti stimulacija za vlade, sindikate, boračke organizacije i sve ostale aktere da počnu raditi zajedno, da se što prije preduzmu neophodne mjere kako bi se zemlja pripremila za bolje suočavanje sa posljedicama krize", zaključila je Abreu.