FZZZ
0

726 poslodavaca u FBiH treba radnike

Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
U okviru ispitivanja tržišta rada provedenog krajem 2008. godine, Federalni zavod i kantonalne službe za zapošljavanje anketirali su više hiljada poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Ovo ispitivanje tržišta rada trebalo je da posluži sticanju realnog uvida u postojeće i prognoziranju budućeg stanja na tržištu rada koje je utemeljeno na neposredno prikupljenim podacima. Osim toga, ova metoda prikupljanja podataka ima i veliki značaj u radu javnih službi za zapošljavanje jer se ostvaruje i afirmira neposredan kontakt sa poslodavcima i jača njihova uloga u posredovanju pri zapošljavanju nezaposlenih i osoba koje nastoje promijeniti zaposlenje, saopštili su iz Zavoda.

Od 2.186 poslodavaca koji su odgovorili na pitanje "Da li imate nedostatak zaposlenika određenih zanimanja?“, njih 726 je potvrdilo nedostatak radnika, dok je 1.391 poslodavac odgovorio da im ne nedostaju radnici.

Od 726 poslodavaca kojima nedostaju radnici, njih 272 su kao razlog naveli nedovoljnu kvalifikaciju kanidadata za određena radna mjesta, njih 248 da kandidati nisu mogli zadovoljiti zahtjeve za interpersonalnim vještinama (komunikativnost, fleksibilnost, timski rad i sl.), dok je 186 poslodavaca navelo da kandidati nisu mogli zadovoljiti zahtjeve za posebnim znanjima i vještinama.

Osim toga, od 2.144 poslodavaca koji su odgovorili na anketno pitanja "Kako uobičajeno tražite nove radnike?", njih 1.021 je odgovorilo da to čini putem oglašavanja u medijima, 948 preko službi za zapošljavanje, dok njih 947 to čini putem ličnih kontakata.