biznis
0

7.000.000 KM za razvoj privrednih djelatnosti

Sarajevo-x.com
Ministar privrede Kantona Sarajevo Abid Šarić i direktor Nove banke AD Banja Luka Milorad Andžić potpisali su danas "Ugovor o uslovima i načinu odobravanja i plasmana kredita pravnim i fizičkim licima i mladim poduzetnicima iz sredstava Budžeta Kantona Sarajevo – sa pozicije Ministarstva privrede za 2008. godinu“.

"Ove godine Vlada KS je odlučila da budžetska sredstva u iznosu od 7.000.000,00 KM namjeni za dodjelu kreditnih sredstava pod izuzetno povoljnim uvjetima pravnim i fizičkim licima i mladim poduzetnicima, koji nisu stariji od 35 godina, a prvi put započinju svoje poslovanje“, istakao je, prije potpisivanja Ugovora, ministar Šarić.

Najavljeno je da će Javni poziv za dodjelu pomenutih sredstava biti objavljen sutra u sredstvima javnog informiranja i na web-stranici Kantona Sarajevo, te da će trajati 30 dana.

Ovom prilikom, istaknuto je i da maksimalni kredit pravnim licima može iznositi 800.000,00 KM, s tim da može biti i veći uz saglasnost Vlade Kantona Sarajevo ukoliko se radi o djelatnostima koje supstituiraju ili umanjuju uvoz, te zapošljavaju veći broj uposlenih. Krediti do 100.000,00 KM mogu biti dodjeljivani fizičkim licima i mladim poduzetnicima. Određeno je da rokovi otplate za pravna i fizička lica bude pet godina, odnosno 72 mjeseca uz 12 mjeseci grejs perioda, dok je mladim poduzetnicima grejs period 24 mjeseca. Godišnja kamatna stopa je 2%, uz 1% provizije kojom će Banka namiriti troškove obrade kredita.

"Naša kamatna stopa je ovako povoljna iz razloga što će Nova banka nastojati da pronađe kvalitetne klijente, odnoso korisnike ovih kreditnih sredstava, koji će uspješno razvijati svoj biznis, a samim tim doprinjeti i uspješnom poslovanju naše kuće, te pravovremenom povratu novčanih sredstava Vlade Kantona Sarajevo“, naglasio je Ovim ugovorom je također precizirano da se krediti do 40.000,00 KM dodjeljuju individualnim poljoprivrednim proizvođačima, fizičkim licima i mladim poduzetnicima uz jamstvo žiranata, dok će krediti veći od navedenog iznosa kao instrument obezbjeđenja vraćanja biti odobravani uz založno pravo na pokretnu ili nepokretnu imovinu, odnosno hipoteku.