Njemačka marka
0

60 godina od uvođenja i šest od povlačenja iz opticaja

FENA
Njemačka marka u petak je, 60 godina nakon uvođenja a šest godina nakon povlačenja iz opticaja, u gradu Borkenu dobila i svoj prvi spomenik.

"Meni je 66 godina i marka je pratila cijeli moj život od obnove poslije rata, preko njemačkog gospodarskog čuda pa sve do mog osobnog poduzetničkog uspjeha", rekao je poduzetnik Richard Rode prilikom svečane predaje spomenika gradu Borkenu.

Rode, koji je 6 metara visoki betonski spomenik, u koji je ugrađena dvometarska replika prve kovanice njemačke marke, sam financirao i dijelom izradio, smatra da je cijeli njegov naraštaj zahvalan marki i gospodarskoj stabilnosti koju je njezino uvođenje prije 60 godina donijelo ratnim razaranjima uništenom njemačkom društvu.

Rode je ukazao i na simboličnu poruku koju sa sobom donosi mjesto postavljanja spomenika.

"Došlo je vrijeme za sjećanje na marku čija je sudbina započela nedaleko od ovog mjesta", rekao je Rode.

U jednoj vojarni nedaleko od grada Borkena, na sjeveru savezne pokrajine Hessen, predstavnici savezničkih sila i kasniji njemački ministar gospodarstva, kancelar i "otac njemačkog gospodarskog čuda", Ludwig Erhard su u strogoj tajnosti pripremali uvođenje monetarne reforme, javila je Hina.

Njemačka marka uvedena je 21. juna 1948. a njezino uvođenje urodilo je "njemačkim gospodarskim čudom" koje je potrajalo do sredine šesdesetih i koje je Njemačku ponovno učinilo jednom od najjačih gospodarskih svjetskih sila.

Mnogi građani Njemačke, pogotovo oni stariji, stoga su uvođenje eura 1. januara 2002. dočekali sa skepsom. Prema informacijama Njemačke središnje banke, u rukama građana se još uvijek nalazi maraka u vrijednosti od 7,5 milijardi eura, a dobar dio toga u inozemstvu, posebice na Balkanu.