Kanton Sarajevo
0

583 osobe dobile posao pripravnika u 2008.

FENA
Programom zapošljavanja pripravnika u Kantonu Sarajevo u 2008. obuhvaćeno je 583 pripravnika, a za tu svrhu izdvojeno je 3,2 miliona KM.

Ministartvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je pripremilo analizu realizacije poticajnih mjera za zapošljavanje u Kantonu Sarajevo za period januar 2004. do juna 2008.

Stručna savjetnica u tom ministartvu Enisa Demić kazala je na konferenciji za novinare da sredstva plasirana u tom periodu, za program zapošljavanja pripravnika iznose oko 12, 5 miliona KM, a pripravnički staž je obavilo ili još obavlja 2.022 lica od čega je 841 lice kod tih poslodavaca zasnovalo radni odnos.

Pozitivnim rezultatima projekta za sufinansiranje zapošljavanja pripravnika visoke, više, srednje i KV stručne spreme, kako je istaknuto, doprinos su dali poslodavci koji su se javili na javni poziv, ali i nezaposlene osobe koje su animirale poslodavce da učestvuju u njegovoj realizaciji.

Tako je na Olimpijskom bazenu Otoka angažovano 11 mladih pripravnika od čega osam osoba VSS i tri sa SSS. Direktor Službe za zapošljavanje KS Vahid Muharemović kazao je da ova služba refundira po 600 KM za svaku osobu sa VSS i 400 KM za osobe sa SSS.

Na Olimpijskom bazenu Otoka, prema riječima izvršnog direktora Avdije Hasanovića, postavljeni su visoki standardi u vezi ljudskih resursa. Po sistematizaciji i procjenama u tom javnom preduzeću bi trebalo biti zaposleno 51, a trenutno radi 31 osoba.

Među angažovanim mladim pripravnicima sa VSS su ekonomisti, pravnici, sociolozi, profesori sporta, a sa SSS se radi uglavnom o zanatskim usmjerenjima.