Novac od akciza za gorivo
0

50 miliona KM za gradnju puteva stoji neutrošeno

Piše: A. Karadža
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Prema riječima Ratka Kovačevića, portparola Uprave za indirektno oporezivanje, na posebnom podračunu UIO stoji 50 miliona maraka prikupljenih od akciza na gorivo predviđenih za gradnju autoputeva, koje se još uvijek ne koriste zbog nepostojanja Pravilnika o podjeli sredstava. Za to vrijeme, BiH broji tek svojih nekoliko desetina kilometara autoputa.

Nakon početka primjene Zakona o akcizama kojim se naplaćuje 10 feniga po litri goriva za izgradnju autoputeva, u UIO očekuju da će samo od akciza na gorivo biti prikupljeno oko 120 miliona maraka.

"Prema dinamici prikupljanja sredstava u prva četiri mjeseca nakon primjena Zakona, ti rezultati ne samo da će biti ostvareni, nego i prebačeni", rekao je Kovačević za Sarajevo-x.com

Ipak, do sada prikupljena sredstva u visini od 50 miliona maraka stoje na računu, jer Upravni odbor UIO još uvijek nije donio Pravilnik o raspodjeli sredstava zbog različitih pristupa o tome kako bi novac trebao biti raspodjeljen između dva entiteta.

Naime, iz RS-a tvrde da bi novac trebao biti podijeljen po sistemu pola - pola, s obzirom da je dužina puteva u RS-u približno jednaka dužini puteva u drugom bh. entitetu. Na teritoriji RS-a putnu mrežu čine ukupno 3.963 kilometra puteva, dok na području FBiH putnu mrežu čini ukupno 4.749 kilometara puteva.

S druge strane, pak, iz FBiH traže da se novac dijeli proporcionalno potrošnji goriva u entitetima, pa bi 10 feninga od litre goriva kupljenog u Federaciji trebalo pripasti tom entitetu.

"Pitanje zbog čega nema Pravilnika treba uputiti članovima Upravnog odbora koji imaju različite stavove o ovom pitanju. Ipak, prema informacijama sa posljednje sjednice napravljeni su pomaci po tom pitanju i ide se u pravcu rješavanja problema", rekao je Kovačević za Sarajevo-x.com.